GEORGE MAIOR, avizat ambasador în SUA: Rusia reprezintă o ameninţare pentru regiune

George Maior a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Fostul şef al SRI a declarat, la audieri, că este inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România.

19 mai 2015, 08:21
GEORGE MAIOR, avizat ambasador în SUA: Rusia reprezintă o ameninţare pentru regiune

George Maior a precizat că a discutat elementele principale ale mandatului său de ambasador cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Fostul director al SRI a subliniat că relaţiile bilaterale româno-americane s-au dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului Strategic, fiind „un element central al politicii externe şi a politicii de securitate a României”.

El a declarat că în mandatul său „o preocupare constantă” va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească din SUA.

Totodată, Maior a afirmat că un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind că Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.

George Maior a subliniat că cele 10 teme ale Declaraţiei Parteneriatului Strategic „trebuie permanent adâncite, dezvoltate, aprofundate în dialogul politic, strategic cu autorităţile americane”.

AMBASADORII propuşi de Klaus Iohannis, audiaţi în Parlament. George Maior, AVIZAT ambasador în SUA

Pe de altă parte, Maior a spus că un aspect care trebuie aprofundat în cadrul Parteneriatului Strategic este relaţia economică bilaterală.

„Consider că este inadmisibil ca SUA, cea mai importantă economie din lume, să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat”, a precizat Maior, adăugând că va întreprinde acţiuni pentru a atrage investiţii americane, în special în IT şi energie.

De asemenea, Maior a precizat că Rusia reprezintă „o ameninţare pentru regiune”. „Acest lucru trebuie subliniat către factorii americani (…) pentru a conştientiza faptul că există un risc în acţiune pentru ţările din regiune şi pentru România”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior în postul de ambasador în SUA.

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informaţii pe 27 ianuarie.

El a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.