GEORGE MAIOR, reacţie la declaraţiile lui Ion Iliescu: NU s-au aprobat centre de detenţie CIA în România VIDEO

Fostul şef al SRI, George Maior, a declarat că, în România, nu s-au aprobat centre de detenţie ale CIA şi avertizează că "asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă". "Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper!", a comentat Maior. 

24 apr. 2015, 10:35
GEORGE MAIOR, reacţie la declaraţiile lui Ion Iliescu: NU s-au aprobat centre de detenţie CIA în România VIDEO

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei Spiegel Online, că el a aprobat „în principiu” o solicitare a SUA din 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

„Nu ştiu contextul în care fostul preşedinte a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-a aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA. Fie domnul preşedinte a fost interpretat greşit, fie a fost decontextualizată afirmaţia sa. Ar trebui să vorbim mult mai calm, mai ales într-un context sensibil a securităţii statului român.

Asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea terorită. Lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii. Mi-aş îngădui, din postura de cetăţean, celor care discută să fie ponderaţi. Fusese 11 septembrie şi noi ne-am angajat în acea coaliţie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci şi schimb mult mai serios din punctd e vedere calitativ de informaţie în această zonă. Nu este niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă. Aş recomanda mai multă reţinere câteodată. Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o„, a comentat fostul şef al SRI, George Maior pentru Adevarul.

CITEŞTE ŞI Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat cererea pentru un „sediu” CIA în România

Ion Iliescu a declarat, pentru Spiegel Online, că el a aprobat „în principiu” o solicitare a SUA din 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie.

„Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie”, a afirmat Ion Iliescu, explicând că a aprobat solicitarea „în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe, iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar „o locaţie” destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.

„Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat fostul preşedinte Ion Iliescu.

„Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat fostul preşedinte. „În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.