George Maior: Nu există un acord între SRI şi NSA privind interceptările comunicaţiilor

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior a declarat, în legătură cu dezvăluirile făcute de fostul spion american Edward Snowden, că nu există o înţelegere între SRI şi National Security Agency privind posibilitatea interceptării de către agenţia americană a comunicaţiilor pe teritoriul României.

21 nov. 2013, 11:57
George Maior: Nu există un acord între SRI şi NSA privind interceptările comunicaţiilor

George Maior a făcut această precizare în contextul scandalului internaţional generat de dezvăluirile lui Edward Snowden, referitoare la faptul NSA ar fi interceptat convorbiri pe teritoriul aliaţilor europeni ai Statelor Unite.

„Nu a existat nici o înţelegere secretă între Serviciul Român de Informaţii şi NSA pe activităţi de interceptare a convorbirilor pe teritoriul României şi nu există vreun protocol special, deschis sau secret, privind schimbul de date obţinute din interceptări”, a spus directorul SRI.

Acesta a afirmat că a trimis informări în acest sens preşedintelui României şi primului-ministru înainte de a face această precizare şi în faţa comisiei parlamentare de control a SRI.

Maior a fost audiat joi de către comisie în legătură cu bugetul pe care îl va avea la dispoziţie Serviciul Român de Informaţii în anul 2014.

Uniunea Europeană a cerut explicaţii oficiale Casei Albe în scandalul interceptărilor telefonice secrete operate de serviciile de informaţii americane.

Izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din SUA, cel al spionajului electronic practicat de către Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi divulgat recent de un fost angajat al CIA, Edward Snowden, scoate la iveală că teoretic, inclusiv 10 milioane de români ar putea fi spionaţi de Guvernul Statelor Unite, dacă ar fi suspectaţi de terorism. Asta pentru că au conturi pe Facebook, Yahoo sau la alte companii online.

Snowden a provocat un scandal uriaş după ce a dezvăluit că guvernul ţării sale colectează datele telefonice ale câtorva zeci de milioane de americani. Şi nu numai. Agenţia de securitate, NSA, derulează de aproape 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat treptat acces direct la serverele celor mai mari nouă reţele sociale şi servicii de email şi date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple.

Snowden a mărturisit, într-un interviu pentru The Guardian, că nu a mai putut îndura abuzurile făcute de agenţiile guvernamentale în numele patriotismului.”Agenţia de securitate şi, în general, comunitatea de securitate se concentrează pe culegerea de informaţii de oriunde, prin orice mijloace. Crede, pe baza unei auto-certificări, că slujeşte interesele naţionale”, a spus Snowden.

„Cârtiţa”, cum l-a numit presa pe fostul angajat CIA, se aşteaptă la orice represalii din partea guvernului american. Ipoteză întărită de fondatorul Wikileaks, Julian Assange, refugiat de circa un an în ambasada Ecuadorului la Londra. „Nu am absolut nicio îndoială că vor fi lansate acţiuni foarte serioase şi agresive împotriva lui Snowden”, a afirmat  Assange. El l-a îndemnat pe Snowden, pe care l-a descris ca fiind un erou, să emigreze în America Latină, continent care a dovedit că apără drepturile omului.