GEORGE MAIOR, şeful SRI: Au fost dejucate atentate în România. În Europa vor mai fi atentate

Directorul SRI, George Maior, a declarat că au fost dejucate atentate în România, dar a arătat că, în ţara noastră, nu există în acest moment un pericol major de atentat terorist. Pe de altă parte, Maior a admis că vor mai exista atentate în Europa, precizând că serviciile secrete europene sunt pregătite pentru noul nivel de terorism, deşi nu există securitate absolută.

12 ian. 2015, 15:04
GEORGE MAIOR, şeful SRI: Au fost dejucate atentate în România. În Europa vor mai fi atentate

Întrebat într-un interviu acordat  Ziare.com, dacă au existat în România, atentate dejucate, George Maior a răspuns pozitiv.

„Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam”, a spus Maior.

Şeful SRI a explicat însă ca, in Romania, nu exista in acest moment un pericol major de atentat terorist, dar SRI a luat masuri suplimentare.

Am luat unele masuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv in apararea unor potentiale tinte, in incercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere si de a avea un tablou infomational bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul national. Dar pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta. (…)  Nu, nu suntem (n.red. – în pericol). Populatia trebuie sa inteleaga ca facem tot posibilul sa mentinem acest nivel de alerta si sa tinem departe de teritoriul national asemenea evenimente. De aceea, actionam in mod strategic”, a precizat şeful SRI.

CITEŞTE ŞI TERORISMUL poate ajunge în România: Două ADOLESCENTE RECRUTAU SOŢII pentru teroriştii Statului Islamic

În ceea ce priveşte atentatele din Franţa, Maior a arătat că „s-a dorit o lovitura in inima unei libertati fundamentale a democratiilor, libertatea de expresie, cu rezonanta si simbolistica publica extraordinara in plan european”.

„Sunt analisti care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elita, si dotarea lor: arme automate, lansator de racheta.

Discutam la nivelul serviciilor europene problema cetatenilor din state occidentale, dar de origine musulmana, care participa la evenimentele din Siria si revin apoi in spatiul european, fie cu o anumita radicalizare a viziunilor, fie cu o pregatire militara si de planificare foarte bune, obtinuta acolo in campul de lupta.

Sunt sute de asemenea cetateni europeni care revin din Siria in Franta, Marea Britanie si in alte state europene. Aceasta chestiune creeaza o amenintare directa la securitatea europeana. Din pacate, nu pot decat sa confirm ceea ce spune si directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, ca vor mai exista din acest motiv atentate in Europa. Trebuie sa fim atenti si vigilenti la aceasta legatura cauzala”, a precizat şeful SRI.

George Maior a aratat ca atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor „precise operationale”: „o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente”. „Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ”, a adăugat Maior.

Directorul SRI nu exclude posibilitatea ca evenimentele de la Paris sa aiba efecte si asupra admiterii Romaniei in spatiul Schengen.