George Simion, anunț despre programul de guvernare AUR: „Doar România mai stă în poziția ghiocelului!”

George Simion, anunț major după prezentarea planului de guvernare al AUR: România trebuie să rămână în NATO și UE, dar să scape de „poziția ghiocelului".

15 mai 2023, 09:24
George Simion, anunț despre programul de guvernare AUR: „Doar România mai stă în poziția ghiocelului!”

George Simion a prezentat programul de guvernare al AUR săptămâna trecută. În weekend, liderul partidului conservator a oferit noi detalii.

Deputatul partidului parlamentar solicită ca România să rămână în NATO și UE. De asemenea, el a menționat că interesele țării noastre trebuie să înceapă să fie respectate. În opinia președintelui AUR, potențialul real al țării nu este atins, în prezent.

„Țintă pentru guvernarea AUR este să fim la nivelul de trăi, după toate standardele, în Uniunea Europeană. Suntem a 6-a țară că populație dar avem speranța de trăi cea mai mică și mulți alți indicatori. 

Nu vrem să fim spectatori și executanți, așa au fost aceste partide care ne-au condus până acum în ultimii 33 de ani. De asta ne referim la interesul națiunii române, la apartenența noastră la Schengen, dreptul de veto în instituțiile din care facem parte.

Nu am văzut România că pune acest subiect pe masă, toate țările din regiune denunță unilateral acordul cu Ucraina, doar România stă în poziția ghiocelului. Da, rămânem în aceleași alianțe, dar vom fi la fel de independenți și suverani cum sunt polonezii”, a declarat George Simion, la Realitatea.

 

Cum arată programul de guvernare al AUR

 

Programul de guvernare al AUR a fost lansat în prezența unor figuri publice din zona suveranistă, precum Mugur Mihăescu, Mircea Diaconu, dar și a celebrului avocat Gheorghe Piperea, consultantului în afaceri Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnice, Norica Nicolai – fost europarlamentar, fost membru ALDE și PNȚCD, Ramona Ioana Bruynseels – fost candidat la prezidențiale.

Documentul AUR, planul de guvernare, cuprinde 15 puncte. Formațiunea conservatoare din opoziție propune schimbări majore, printre care se numără:

  • justiție: introducerea sistemului de curți cu jurați;
  • legislativ: reducerea la jumătate a numărului de ministere – deci funcționarea a maxim 12; reducerea numărului de UAT-uri cu două treimi și a numărului de instituții publice; implementarea referendumului prin care se va reduce numărul de parlamentari la 300;
  • naționalizarea companiilor de importanță națională strategică, precum OMV-Petrom;
    educație: construirea și modernizarea a 500 de școli, reorganizarea evenimentelor sportive tip „Daciada”, implementarea programului „Domnul Trandafir” – ce presupune oferirea de bonusuri salariale cadrelor didactice;
  • economic: majorarea salariului minim brut de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, indexat anual cu rata inflației, reducerea „drastică” a taxelor, a contribuțiilor la sistemul de pensii, impozit pe cifra de afaceri de 2% pentru companiile cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro și pentru restul, impozit pe profit de 16%.
    de asemenea, cei de la AUR au mai vorbit despre respingerea ideologiei „woke”, încurajarea natalității și chiar și repopularea satelor prin intermediul unor facilități fiscale, punerea la dispoziție cetățenilor a unor imobile aproape gratuite etc.
  • eliminarea pilelor de partid din administrația publică, diverse beneficii pentru antreprenorii români – patroni de IMM-uri.