George Simion, prezentat pe situl Euronews: „Artistul graffiti care vrea să vadă Moldova unită cu România”

Postul TV european Euronews a publicat pe site-ul său un articol despre liderul AUR George Simion, urmărind parcursul său de la graffiti-uri anonime cu „Basarabia e România!” până la vârful unui partid naţionalist care câştigă tot mai mulţi simpatizanţi.

15 oct. 2021, 11:38
George Simion, prezentat pe situl Euronews: „Artistul graffiti care vrea să vadă Moldova unită cu România”

Materialul Euronews îi face portretul lui George Simion în momentul în care, pe fondul pandemiei, partidul pe care îl conduce aproape şi-a dublar cifrele din sondaje, fapt ce ar putea să facă din AUR a doua forţă parlamentară a ţării, în cazul în care criza politică ar duce la alegeri anticipate.

„De mai bine de un deceniu, românii s-au obişnuit să vadă – pe clădiri sau pe ziduri lângă autostrăzi aglomerate – trei cuvinte însoţite de culorile steagului românesc: „Basarabia e România”. Pentru o lungă perioadă de timp, identitatea artiştilor graffiti a fost un mister.”, scrie Euronews în deschider.

Situl de ştiri aminteşte de un interviu realizat de Adevărul cu tinerii responsabili de mesajele graffiti în urmă cu şase ani.

„Într-un interviu acordat presei româneşti în 2015, un artist a spus că anonimatul asigură faptul că identitatea lor nu va distrage de la mesajul pe care doresc să-l promoveze. În prezent, nu mai este un mister.

Pentru cei care îl cunosc pe Simion, revelaţia poate să nu fie o surpriză uriaşă. Înainte de a fi co-lider al Uniunii pentru Alianţa Românilor (AUR), el a fost un activist pro-sindical care a fost implicat în acte de protest de înalt nivel şi căruia, chiar şi acum, îi este interzis accesul în Republica Moldova.

AUR-ul său a fost format cu intenţia expresă de a face lobby pentru unirea etnicilor români în România, Moldova şi părţi din Transilvania maghiară chiar dacă, de când a câştigat 12% din voturi la alegerile naţionale din 2020, nu mai este un partid politic cu un singur scop.”, mai scrie Euronews.

George Simion şi AUR ar putea să-şi dubleze numărul de voturi la anticipate: „Îmbină conservatorismul social cu scepticismul faţă de obiectivele europene”

Postul TV prevede că, în cazul în care România va avea parte de alegeri anticipate, e posibil ca AUR să-şi dubleze numărul de alegători.

„Modelat după partidului polonez „Lege şi Justiţie” (PiS), AUR ar putea să-şi crească, chiar să-şi dubleze, numărul de voturi dacă, aşa cum este de aşteptat, ţara va avea parte de noi alegeri anticipate în următoarele 12 luni. Acesta a îmbinat conservatorismul social pe probleme precum migraţia şi drepturile LGBT cu scepticismul faţă de obiectivele europene de energie verde şi atacuri dureroase asupra actualei elite politice a României.”, potrivit Euronews.

Citeşte şi: Paul Stănescu (PSD): „Intrăm în scenariul anticipatelor dacă Cioloș bate degeaba la poarta PNL”

 


loading...