George Soros anunţă o nouă criză mondială: „Evenimentele actuale seamănă mult cu ce s-a întâmplat în 2008”

Pieţele globale sunt puse în faţa unei crize, iar investitorii trebuie să fie extrem de atenţi, a anunţat miliardarul George Soros, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din lume, în cadrul unui forum economic din Sri Lanka, potrivit Bloomberg.

07 ian. 2016, 13:06
George Soros anunţă o nouă criză mondială: „Evenimentele actuale seamănă mult cu ce s-a întâmplat în 2008”

Miliardarul american George Soros a afirmat joi ca puternicele turbulente de pe pietele mondiale, declansate declansate de perioada de incetinire a economiei Chinei, ar putea fi semnul unei noi crize financiare, asemanatoare cu cea din 2008, potrivit AFP.

China se luptă să găsească un nou model de creştere, în timp ce devalorizarea yuan-ului transmite problemelel Beijingului peste tot în lume, spune Soros. O revenire la rate pozitive la dobânzi este o provocare pentru ţările în curs de dezvoltare. Evenimentele actuale seamănă foarte bine cu ce s-a întâmplat în 2008, a adăugat miliardarul.

Piaţa valutară, bursieră şi cea a bunurilor de larg consum, au fost puse sub asediu în prima săptămâna a noului an, iar prăbuşirea yuan-ului nu face decât să crească îngrijorările legate de puterea economiei chineze, în condiţiile în care aceasta trece printr-o tranziţie de la investiţii şi producţie la consum şi servicii. Aproape 2.500 de miliarde de dolari au fost şterşi din valoarea globală a acţiunilor anul acesta, iar pierderile s-au adâncit şi mai tare în joi în Asia pe fondul prăbuşirii bursei din China.