George W. Bush, premiat la Gala Alianţa: În 2002 am fost mândru să invit România să se alăture NATO

George W. Bush, fostul preşedinte SUA, comandantul forţelor armate ale SUA în Europa, gen-lt. Frederick (Ben) Hodges, şi profesorul Dennis Deletant au fost premiaţi în cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Alianţa, organizată la Institutul Păcii din Washington DC, pentru contribuţiile lor la consolidarea relaţiilor româno-americane.

28 sept. 2017, 18:54
George W. Bush, premiat la Gala Alianţa: În 2002 am fost mândru să invit România să se alăture NATO

La eveniment au luat parte peste 200 de invitaţi, printre care oficiali din Departamentul de Stat american, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, foştii ambasadori americani la Bucureşti Mark Gitenstein, Jim Rosapepe, J. D. Crouch şi Michael Guest, precum şi oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic şi reprezentanţi ai comunităţii româno-americane, se arată într-un comunicat al organizaţiei Alianţa.

George W. Bush, al 43-lea preşedinte al SUA, a fost distins de organizatori pentru contribuţia la consolidarea alianţei româno-americane, generalul-locotenent Frederick (Ben) Hodges a fost premiat pentru rolul jucat în dezvoltarea componentei de securitate a relaţiei bilaterale România- SUA, iar profesorul Dennis Deletant a fost recompensat activitatea desfăşurată în sensul dezvoltării studiilor despre limba şi cultura română în cadrul unor importante catedre universitare din Europa şi SUA.

Fostul preşedinte american George W. Bush a primit premiul prin intermediul lui J.D. Crouch, evocând în mesajul său de acceptare a distincţiei cele două vizite ale sale în România şi sacrificiul trupelor române în Afganistan şi Irak.

„În 2002 am fost mândru să invit România să se alăture NATO. (…) Intrarea în NATO a fost un pas major în era post-comunistă a României şi o influenţă decisivă asupra politicii externe şi interne a ţării. A făcut şi o diferenţă în Afganistan şi Irak, unde trupele României au servit şi s-au sacrificat. Când eu şi Laura ne-am întors la Bucureşti pentru Summitul NATO din 2008, le-am mulţumit oamenilor din România pentru contribuţiile lor la cauza păcii”, a transmis George W. Bush.

Alianţa este o organizaţie non-profit ce reuneşte profesionişti din mai multe domenii, care păstrează legături cu România, oficiali sau simpli cetăţeni americani, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Statele Unite.