Georges Lemaître, Google Doodle. Ce trebuie să ştiţi despre autorul teoriei Big Bang

Georges Lemaitre, Google Doodle. Google are un Doodle special marți, 17 iulie, prin care este sărbătorit Georges Lemaître.

17 iul. 2018, 14:43
Georges Lemaître, Google Doodle. Ce trebuie să ştiţi despre autorul teoriei Big Bang

Georges Lemaitre, Google Doodle. Sunt 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître. Georges Lemaître a fost un preot și fizician belgian, întemeietor al teoriei Big Bang. El a fost creatorul teoriei expansiunii universului, atribuită greșit lui Edwin Hubble.

Georges Lemaitre, Google Doodle. Georges Lemaître a fost primul care a obținut ceea ce se numește acum legea lui Hubble și a făcut prima estimare a ceea ce se cheamă constanta Hubble, lucruri pe care le-a publicat în 1927, cu doi ani înainte de articolul lui Hubble.

Georges Lemaitre, Google Doodle. Georges Lemaître a propus teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial” sau „Oul Cosmic”.

 

 

Georges Lemaitre, Google Doodle. Preotul născut la Charleroi a fost primul cercetător care a prezis prin calcule matematice cu 20 de ani mai înainte teoria că universul nu este static, ci este în continuă expansiune. Această dovadă a venit două decenii mai târziu în anul 1965 când Penzias și Wilson descopereau prin telescoape performante ecourile exploziei primordiale, adică a conceptului de Big Bang în forma cunoscută astăzi.

Georges Lemaitre, Google Doodle. Lemaître însuși și-a descris teoria sa ca „oul cosmic care explodează în momentul creației”. Aceasta a devenit mai bine cunoscută sub numele de „teoria Big Bang”, un termen peiorativ inventat de Fred Hoyle. Cu toate acestea, Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu.

Georges Lemaitre, Google Doodle. În 1951, Papa Pius al XII-lea a declarat că teoria lui Lemaître validează științific catolicismul. Totuși, Lemaître s-a opus acestei proclamații, afirmând că teoria este neutră și că nu este nici legătură și nici contradicție între religie și teoria sa. Când Lemaître și Daniel O’Connell, consilierul științific al papei, l-au sfătuit pe papă să nu mai menționeze cosmogonia în public, el a fost de acord. Deși era catolic convins, autorul teoriei era contra amestecării științei cu religia, deși credea că cele două domenii ale experienței umane nu se aflau în conflict.