Georgică Severin: Comisiile de cultură pot face o propunere în privinţa şefului TVR, în caz de blocaj în CA

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a susţinut miercuri că, potrivit legii de funcţionare a SRTv, în situaţie de blocaj în Consiliul de Administraţie privind o nominalizare pentru funcţia de preşedinte - director general al instituţiei, Comisiile pentru cultură din Parlament pot face o propunere.

30 mart. 2016, 09:29
Georgică Severin: Comisiile de cultură pot face o propunere în privinţa şefului TVR, în caz de blocaj în CA

„Legea spune foarte clar că orice hotărâre a Consiliului de Administraţie se ia cu şapte voturi, deci cu majoritatea membrilor, nu majoritatea membrilor prezenţi. Tot ce ni s-a oferit au fost şase voturi. Deci, astăzi Comisiile de cultură nu au primit o hotărâre pe baza căreia să dea un aviz. (…) Aici intervin două lucruri — interpretarea legii 41, la art. 19 alin. 7 (legea de organizare şi funcţionare a SRTv şi SRR — n.r.), (…) după ce CA a prezentat o propunere care a fost respinsă sau se ajunge în situaţie de blocaj, Comisiile pentru cultură fac propunerea”, a spus Georgică Severin, la Parlament.

El este de părere că ceea ce s-a întâmplat miercuri la Parlament a avut un singur scop. ”Toată tactica de azi a avut un singur scop — să se amâne alegerea propunerii de preşedinte până se întoarce doamna Hajnal (UDMR — n.r.), care este în concediu în Sri Lanka. Se va întoarce luni sau marţi şi vor avea majoritatea de şapte”, a explicat Severin.

Citeşte şi: Alegerea noului şef al TVR se amână pentru săptămâna viitoare. CA nu a reuşit să propună un nume pentru votul în plen

În opinia senatorului PSD, Comisiile de cultură puteau să facă o propunere, chiar dacă CA nu a ajuns la un consens, potrivit legii 41/1994, scrie Agerpres.

Desemnarea unui preşedinte — director general al SRTv se amână pentru săptămâna viitoare, după ce membrii Consiliului de Administraţie al TVR nu au reuşit miercuri să propună o singură persoană pentru a ocupa această funcţie.

Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a propus miercuri două candidate pentru funcţia de preşedinte — director general al SRTv — Monica Ghiurco şi Doina Gradea, ele întrunind acelaşi număr de voturi, potrivit unor surse parlamentare.

Monica Ghiurco este reprezentantul salariaţilor în CA al TVR, iar Doina Gradea este din partea PSD. Este a doua încercare de numire a unui şef al TVR, după ce prima dată au candidat Doina Gradea şi Radu Carp, cei doi ieşind la egalitate. Ulterior, Radu Carp s-a retras.

Această situaţie a fost determinată de faptul că reprezentantul UDMR în CA al TVR nu a fost prezent la şedinţă, din cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie fiind prezenţi 12.