Ger de crapă pietrele, temperaturi resimţite de MINUS 32 de grade Celsiu. Mai multe persoane au ajuns la spital

Rafalele de vânt fac ca temperaturile resimţite să fie cu mult mai scăzute decât cele arătate de termometre. Astfel, în multe zone din ţară, în special montane, temperaturile au ajuns la minus 32 de grade Celsius în ultimele zile. Mai multe persoane au ajuns la spital în stare de hipotermie din cauza gerului sau cu fracturi după ce au alunecat pe gheaţă.

16 ian. 2018, 09:31

UPDATE: Mai multe persoane au fost internate, în ultimele 24 de ore, în Secţia de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au căzut pe gheaţă şi au suferit fracturi

Potrivit reprezentanţilor spitalului, zeci de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe, în ultimele 24 de ore, din pricina vremii nefavorabile, iar 14 dintre pacienţi au fost internaţi din cauza fracturilor, în condiţiile în care, în mod normal, sunt internaţi doi, trei pacienţi în 24 de ore. În acelaşi interval, 17 persoane deja internate în aceeaşi secţie au fost supuse intervenţiilor chirurgicale.

Cei mai mulţi dintre pacienţi au peste 60 de ani, iar dintre diagnostice, cele mai frecvente au fost fracturile de col femural, de gambă şi de gleznă.

„În momentul de faţă toate paturile din secţia Ortopedie Traumatologie sunt ocupate. Cei mai mulţi dintre pacienţi au peste 60 de ani. Dintre diagnostice, cele mai frecvente sunt fracturile de col femural, de gambă şi de gleznă”, au mai precizat reprezentanţii Spitalului Judeţean din Constanţa.

 Meteorologii anunţă temperaturi foarte scăzute din cauza vântului, în timp ce ninsorile se manifestă mai mult în zonele muntoase. Temperaturile resimţite sunt de ger sibierian, coborând chiar şi sub minus 32 de grade Celsius (vezi hărţile ANM ataşate)

TEPERATURI RESIMŢITE LA ORA 11.00

 

Cinci persoane au ajuns în ultimele zile la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, după ce au fost găsite în stare de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute înregistrate, a informat marţi coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoieşu.

Potrivit acesteia, în trei dintre cazuri este vorba de persoane fără adăpost.

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi a declarat că în cursul dimineţii de marţi un bărbat în vârstă de 59 de ani, din satul Căueşti, comuna Şcheia, a fost adus la spital de un echipaj de ambulanţă, după ce a fost găsit în stare de hipotermie severă.

„Pacientul are o temperatură centrală de 30,5 grade, prezintă degerături de gradul III vechi, bilateral. S-a intervenit în sala la chirurgie plastică. El prezintă şi o luxaţie scapulo- humerală stângă mai veche”, a spus Cimpoieşu, adăugând că, în ultimele zile, personalul medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” a acordat îngrijiri medicale şi altor patru persoane aduse în hipotermie severă.

Cei patru aveau în momentul aducerii lor la spital temperaturi corporale cuprinse între 24,3 şi 34 de grade Celsius. Cu toţii sunt din Iaşi, trei dintre aceştia provenind din rândul celor consideraţi a fi cazuri sociale.

Meteorologii au emis o informare de vreme rea pentru interval 15 ianuarie, ora 20 – 17 ianuarie, ora 20. Sunt aşteptate precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei, intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte.


loading...