Germania a expulzat, în premieră, doi străini care erau născuţi în această ţară

Berlinul va expulza spre țara lor doi străini născuți în Germania bănuiți că au pregătit un atac islamist, un prim simptom al înăspririi legislației germane după atentatul de la Berlin din luna decembrie, transmite AFP.

22 mart. 2017, 07:28
Germania a expulzat, în premieră, doi străini care erau născuţi în această ţară

Tribunalul administrativ federal, sesizat de Ministerul de Interne al landului Saxonia Inferioară, a dat undă verde expulzării a doi indivizi, un nigerian de 22 de ani și un algerian de 27 de ani, reținuți la 9 februarie la Goettingen (centru) în cadrul unei vaste percheziții, a anunțat marți ministrul de Interne al acestui land, social-democratul Boris Pistorius.

Este prima decizie de acest fel, în Germania. Cei doi bărbați, plasați în arest provizoriu, erau suspectați de poliție că pregătesc un atentat islamist. Cunoscuți pentru aparteneța la mediile salafiste, ei erau clasați ca potențial „periculoși”.

Un drapel al organizației Stat Islamic, precum și o armă de foc le-au fost confiscate fiecăruia la Goettingen, unde locuiau împreună cu familiile lor. Atentatul „ar fi putut avea loc în orice moment”, a precizat poliția, fără să poată stabili dacă armele descoperite erau prevăzute să servească acestui atac.

Citeşte şi  Sute de mii de refugiaţi, expulzaţi din Germania în următorii trei ani

Parchetul nu s-a sesizat pentru declanșarea unei anchete penale, considerând că, deși cei doi suspecți au evocat posibilitatea de a comite un atentat, ei nu au decis nimic concret.

Ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, a hotărât, totuși, să lanseze procedura de expulzare, contestată de cei doi bărbați în fața Tribunalului federal administrativ care în final a validat expulzarea lor. Potrivit agenției germane DPA, ei urmează să fie expulzați rapid și vor primi interdicția definitivă de a reveni în Germania.

Această decizie, inițiată de un land condus de social-democrați, ilustrează înăsprirea atitudinii autorităților germane după atentatul cu un camion, comis la 19 decembrie asupra unui târg de Crăciun la Berlin (12 morți) de către Anis Amri.