Germania, Spania, Franţa, Portugalia şi Italia au suspendat vaccinarea cu dozele produse de AstraZeneca. UE, tot mai sceptică în legătură cu vaccinul britanic-suedez UPDATE

Germania a suspendat luni utitlizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului britanic-suedez AstraZeneca ”cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare, a anunţat Ministerul german al Sănătăţii, după o serie de alte suspendări. între altele în ţări ca Danemarca, Irlanda şi Olanda. Ulterior, luni seara, Franţa, Spania şi Italia au anunţat şi ele suspedarea vaccinării cu AstraZeneca.

15 mart. 2021, 23:54
Germania, Spania, Franţa, Portugalia şi Italia au suspendat vaccinarea cu dozele produse de AstraZeneca. UE, tot mai sceptică în legătură cu vaccinul britanic-suedez UPDATE

UPDATE 3.

Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare „grave, dar rare”, potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas, notează AFP.

Decizia a fost luată „ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a precizat ea.

UPDATE 2. Franţa a decis luni, la rândul său, să „suspende din precauţie” utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, în aşteptarea unui aviz al Autorităţii Europene a Medicamentului (EMA), ce va fi comunicat marţi după-amiază, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă la Montauban. Macron a spus că speră că vaccinarea cu acest ser va fi reluată rapid „dacă avizul Autorităţii Europene o va permite„. Tot în această seară, Spania a anunțat de asemenea măsura suspendării vaccinărilor cu AstraZeneca.

UPDATE 1. Italia a suspendat luni, din rațiuni de precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 pe întregul teritoriu al țării, după semnalarea unor posibile efecte secundare. Agenția italiană a medicamentului, AIFA, „a decis cu titlu preventiv și de manieră temporară, în așteptarea unei decizii a EMA”, Agenția Europeană a Medicamentului, „interzicerea folosirii vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul național”, potrivit unui comunicat al AIFA.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul Angelei Merkel, „consideră că sunt necesare (alte) examene”, în urma unor cazuri în care s-au format cheaguri de sânge la persoane vaccinate în Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de Associated Press, după ce alte state UE au luat deja această măsură. În consecinţă, Germania a anunţat luni suspendarea vaccinării cu dozele produse de AstraZeneca.

Citeşte şi Dosar penal pentru moartea gorjeanului după vaccinarea cu AstraZeneca

Anterior, Germania restricționase utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoane sub 65 de ani, însă din 4 martie această restricție a fost ridicată, iar vaccinul a putut fi utilizat pentru toată populația adultă.

Autorităţile din Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda şi o regiune din Italia au stopat de asemenea, temporar, vaccinările cu AstraZeneca, care a fost asociat într-o manieră neconcludentă cu riscul de formare a unor cheaguri sangvine, potrivit DPA.

În acelaşi timp, un nou lot de vaccin Astrazeneca cu probleme a ajuns în Romania. Autoritatile vor decide daca lotul respectiv va fi carantinat. S-a întamplat deja în Italia, după ce o persoană a murit după vaccinare. O ședință a Agenției Europene a Medicamentului are loc astăzi cu reprezenanții sanitari din statele Uniunii. În urma concluziilor, se va putea lua o hotărâre.

Citelte şi Alexandru Rafila lămureşte controversele legate de vaccinul AstraZeneca. Ce spune despre ministrul Sănătăţii

Regiunea Piemont din Italia a suspendat temporar vaccinarea anti-COVID-19 cu doze din lotul ABV 5811 după moartea unui profesor în vârstă de 57 de ani care primise vaccinul anglo-suedez. Autoritățile sanitare italiene au precizat că suspendarea este un act de prudență extremă în timp ce se verifică dacă există o legătură între deces și vaccinare.