Germania afirmă că poate combate orice criză economică viitoare

Publicat: Luni, 19 August 2019 10:40 // Actualizat: Luni, 19 August 2019 10:40 // Sursa: romaniatv.net

Germania are capacitatea fiscală de a combate orice criză economică viitoare, a declarat duminică ministrul de Finanţe Olaf Scholz, sugerând că Berlinul ar putea aloca până la 50 de miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare.

Cu economia în pragul recesiunii şi cu costurile de împrumut la niveluri record, Germania este presată în interiorul şi în exteriorul ţării să renunţe la angajamentul de a menţine bugetele echilibrate şi să stimuleze în schimb investiţiile prin noi împrumuturi.

Un oficial guvernamental a declarat la începutul acestei luni că Ministerul de Finanţe analizează ideea de a emite obiligaţiuni pentru a contribui la finanţarea unui program de protejare a climei.

Scholz a recunoscut, la o conferinţă de presă, discuţiile despre cheltuielile finanţate prin obligaţiuni, dar a spus că un stat trebuie să cheltuiască în funcţie de mijloacele pe care le are, pentru a fi mai bine poziţionat atunci când lucrurile nu evoluează bine.

Ponderea datoriei publice a Germaniei ar urma să scadă în acest an la aproximativ 58% din PIB, de la 60,9% în anul precedent, coborând sub plafonul de 60% permis de legislaţia UE, ceea ce va conferi guvernului mai multă flexibilitate pentru cheltuielile viitoare.

Citeşte şi Merkel anunţă că este pregătită pentru un Brexit fără acord

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1% trimestru la trimestru, în perioada aprilie-iunie, ajungând mai aproape de recesiune, în timp ce sondajele referitoare la încredere şi datele referitoare la comenzile din industrie sugerează că situaţia nu s-a îmbunătăţit în trimestrul al treilea. Majoritatea economiştilor defineşte recesiunea ca o perioadă de cel puţin două trimestre consecutive de contracţie.

Scholz a explicat că problemele economiei germane sunt provocate în mare parte de cererea externă mai slabă şi de incertitudinile legate de factori cum ar fi escaladarea disputei comerciale dintre Statele Unite şi China. ”Cea mai mare problemă este incertitudinea, inclusiv cea provocată de războiul coemercial dintre SUA şi China”, a spus ministrul de Finanţe.

Scholz a confirmat în acest weekend că este pregătit să candideze la conducerea Partidului Social Democrat, care a pierdut din sprijinul popular de când a format coaliţia de guvernământ împreună cu conservatorii cancelarului Angela Merkel.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
27 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H