Germania ameninţă Rusia cu sancţiuni. Angela Merkel, mesaj ferm către Moscova: „Să nu folosească gazul ca pe o armă!”

Angela Merkel a susţinut ferm că Rusia ar putea primi noi sancţiuni dacă un gazoduct care a ridicat semne de întrebare va fi pus în funcţiune împotriva Ucrainei.

23 aug. 2021, 17:17
Germania ameninţă Rusia cu sancţiuni. Angela Merkel, mesaj ferm către Moscova: „Să nu folosească gazul ca pe o armă!”

Germania ameninţă Rusia cu sancţiuni. În ultima sa vizită la Kiev a spus înainte de a-şi părăsi funcţia, i-a spus preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, că înţelege îngrijorarea acestuia cu privire la proiectul Nord Stream 2, transmite BBC.

Germania ameninţă Rusia cu sancţiuni. Angela Merkel, mesaj ferm către Moscova: „Să nu folosească gazul ca pe o armă!”

Preşedintele Ucrainei se opune, însă, gazoductului, despre care spune că ameninţă securitatea Ucrainei. Acesta va trece pe sub Marea Baltică şi va dubla exporturile de gaze ruseşti către Germania.

Ucraina se teme că gazoductul Nord Stream 2, condus de Rusia, va strânge controlul Moscovei asupra aprovizionării cu energie a regiunii şi îi va întări influenţa.

În timpul unei conferinţe de presă comune de duminică, Zelensky a descris proiectul ca fiind o „armă geopolitică a Kremlinului”, despre care a spus că ar fi „periculos pentru întreaga Europă”.

Dar Angela Merkel, care se va retrage din funcţia de cancelar al Germaniei în această toamnă, după 16 ani de mandat, a declarat că Berlinul a fost de acord cu Washingtonul că Nord Stream 2 nu ar trebui să fie folosit împotriva Ucrainei.

Merkel a spus că sancţiunile ar putea fi folosite împotriva Moscovei în baza unui acord între Germania şi SUA, dacă gazul ar fi „folosit ca armă”.

Zelensky a declarat că este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla peste trei ani, când contractul de livrare a gazului rusesc prin conductele ucrainene va expira. Pierderea a miliarde de dolari din taxele de tranzit ar afecta puternic economia Ucrainei.

Cancelarul german, care a discutat vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, a promis că va oferi peste un miliard de dolari pentru a ajuta la extinderea sectorului energiei regenerabile din Ucraina.

Rusia furnizează deja aproximativ 40 % din gazele naturale ale UE, cu puţin înaintea Norvegiei, care nu face parte din UE, dar participă la piaţa unică a acesteia. Noul gazoduct va creşte cantitatea de gaz care trece pe sub Marea Baltică la 55 de miliarde de metri cubi pe an.

Angela Merkel a încercat să asigure statele din Europa Centrală şi de Est că gazoductul nu va face Germania dependentă de Rusia în ceea ce priveşte energia.

Citeşte şi: Angela Merkel în Rusia, la discuţii cu Vladimir Putin, la un an de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi