Germania caută o soluţie pentru a împiedica Rusia să părăsească Consiliul Europei

Consiliul Europei (CoE) şi Rusia trebuie să găsească o soluţie la criza cu care se confruntă de mai mulţi ani, pentru a împiedica Moscova să părăsească organizaţia, a declarat marţi, la Strasbourg, ministrul de externe german Heiko Maas.

15 ian. 2019, 14:41
Germania caută o soluţie pentru a împiedica Rusia să părăsească Consiliul Europei

„Consiliul Europei trece evident printr-o perioadă dificilă, suntem îngrijoraţi că Rusia continuă să se distanţeze”, a declarat şeful diplomaţiei germane la o conferinţă de presă la Strasbourg, alături de secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjorn Jagland.

Insistând asupra faptului că „Rusia face parte din Europa şi, prin urmare, face parte din Consiliul Europei”, Heiko Maas a afirmat că „ambele părţi trebuie să acţioneze” pentru a evita ieşirea Moscovei din CoE. Ministrul german a dat asigurări că Berlinul doreşte să „contribuie activ” la soluţionarea acestui conflict şi intenţionează să discute acest subiect cu omologul său rus, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta la Moscova, informează Agerpres.

Consiliul Europei, organism paneuropean pentru apărarea drepturilor omului şi a democraţiei, se confruntă cu o criză gravă şi de lungă durată cu Rusia, care a alimentat ideea unei eventuale ieşiri a Moscovei din organizaţie, ceea ce ar fi o premieră de la crearea sa în 1949 şi ar priva cetăţenii ruşi de accesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organismul juridic al Consiliului Europei.

Ca sancţiuni după anexarea Crimeei în 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care reuneşte peste 300 de parlamentari din cele 47 de state membre, i-a privat pe parlamentarii ruşi de drept de vot. În răspuns, Moscova nu a mai trimis parlamentari la APCE şi, din 2017, nu şi-a mai plătit contribuţia anuală de 33 de milioane de euro la bugetul Consiliului Europei, ceea ce reprezintă o „încălcare a statutului”, a declarat Thorbjorn Jagland, potrivit Agerpres.

O încercare de modificare a regulilor APCE, care să permită o eventuală ieşire din criză, a eşuat în octombrie.