Germania cere Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut miercuri Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă impusă după tentativa eşuată de puci de vineri, relatează Reuters.

21 iul. 2016, 05:18
Germania cere Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă

Steinmeier a dat publicităţii miercuri un comunicat, în replică la declararea stării de urgenţă de către Guvernul turc. El a îndemnat cabinetul să protejeze atât statul de drept şi să asigure proporţionalitatea reacţiilor şi măsurilor luate în urma tentativei de puci.

“Declararea stării de urgenţă face clar, din nou, un lucru: tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce”, a atras atenţia Steinmeier.

 „Numai o implicare ce poate fi dovedită în acte ilegale, nu o suspiciune de afiliere politică, ar trebuie să declanşeze o acţiune guvernamentală”, a atras atenţia Steinmeier, conform News.

“De asemenea, este crucial ca starea de urgenţă să fie restricţionată numai la perioada de timp necesară, după care să fie ridicată cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Citeşte şi: Erdogan declară STARE de URGENŢĂ în Turcia pentru trei luni

Potrivit şefului diplomaţiei germane, această abordare este chiar în interesul Turciei, pentru că orice altceva ar sfâşia ţara şi ar slăbi-o, atât pe plan intern, cât şi extern.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în urma puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Această măsură vizează să contracareze ameninţări la adresa democraţiei Turciei, nu să limiteze libertăţile fundamentale, a declarat el.

Potrivit Constituţiei turce, starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de până la şase luni. Articolul 120 al Constituţiei prevede instituirea stării de urgenţă „într-un moment de gravă deteriorare a ordinii publice din cauza unor acte de violenţă”.

Turcia a ridicat în 2002 starea de urgenţă pe care a impus-o în 1987 în provinciile din sud-estul ţării, în cadrul luptei împotriva grupărilor rebele armate ale separatiştilor kurzi, majoritari în această regiune.

Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete.

Autorităţile pot impune interdicţii de circulaţie şi pot interzice mitingurile şi protestele.

De asemenea, Guvernul poate cenzura presa, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.