Germania, Franţa şi Marea Britanie cer REDESCHIDEREA unei MISIUNI de MONITORIZARE UE în GAZA

Germania, Franţa şi Marea Britanie au propus reactivarea misiunii Uniunii Europene de la graniţa Egipt-Gaza pentru a redeschide punctul de trecere de la Rafah în scopul stabilizării enclavei palestiniene după o lună de ofensivă israeliană, relatează miercuri agenţia Reuters, citând o sursă diplomatică germană.

06 aug. 2014, 17:24
Germania, Franţa şi Marea Britanie cer REDESCHIDEREA unei MISIUNI de MONITORIZARE UE în GAZA

Sursa a precizat că şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, şi omologii săi din Paris şi Londra favorizează redeschiderea punctului de trecere de la Rafah, care este principala fereastră către lume pentru cele circa 1,8 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza.

Un armistiţiu de două zile implementat în Fâşia Gaza era încă în vigoare miercuri în timp ce mediatorii egipteni încercau să îi convingă pe israelieni şi palestinieni să pună capăt conflictului sângeros în urma căruia porţiuni întregi din teritoriul controlat de mişcarea islamistă Hamas au ajuns ruine pe fondul bombardamentelor israeliene.

Aşa-numita ‘EU Border Assistance Mission’ din Rafah a început să activeze în 2005 pentru a monitoriza punctul de trecere în cadrul unui acord încheiat de Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană sprijinită de Occident. Operaţiunea a fost oprită doi ani mai târziu când militanţii Hamas au preluat controlul asupra Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a făcut apel miercuri la încheierea ‘ciclului lipsit de sens de suferinţe’ din Fâşia Gaza, într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, transmite AFP. ‘Chiar trebuie să mai continuăm aşa: să construim, să distrugem şi după aceea să reconstruim?’, s-a întrebat el retoric. ‘Vom reconstrui (Gaza), dar aceasta trebuie să fie ultima dată, trebuie să mergem mai departe’, a pledat el.