Germania ia o măsură fără precedent în faţa crizei. Statul va plăti facturile la gaze pe luna decembrie pentru populaţie şi firme

Statul german urmează să plătească factura lunară la gaz în decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, conform unei plafonări în două etape pentru prețurile la energie, recomandate luni de un grup de experți desemnat de guvern.

10 oct. 2022, 18:02
Germania ia o măsură fără precedent în faţa crizei. Statul va plăti facturile la gaze pe luna decembrie pentru populaţie şi firme

Comisia guvernamentală de experți și-a dezbătut propunerile privind Gaspreisdeckel (plafonarea prețului gazului) în timpul unei discuții maraton de 35 de ore care a avut loc în weekend. Aceștia propun o soluție în două etape pentru a oferi ajutor clienților de gaz din Germania, care se confruntă cu prețurile vertiginoase după invazia Rusiei în Ucraina, informează Der Spiegel.

Planurile arată că guvernul ar trebui să ofere o plată unică în valoare de o factură lunară în acest an, în timp ce prețurile subvenționate sunt planificate pentru anul viitor pentru clienții privați și întreprinderile mici și mijlocii. În cadrul schemei, rambursarea integrală unică din decembrie ar urma să fie urmată în primăvara viitoare de o schemă de subvenții mai diferențiată, menită să limiteze facturile, dar totuși să stimuleze oamenii să economisească energie.

Citeşte şi Liderii UE se ceartă din cauza reducerii prețurilor la gaze. Germania, Olanda şi Danemarca se opun oricărei plafonări

Din martie 2023 până la sfârșitul lui aprilie 2024, gospodăriile private ar plăti 0,12 euro pe kilowatt oră pentru primele 80% din consumul de gaz de anul trecut. Între timp, industria ar plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024 0,07 EUR pe kilowatt oră pentru primii 70% din volumul de gaze utilizat anul trecut.

Pachetul pentru clienții rezidențiali, comerciali și industriali de gaz s-ar aplica până în primăvara anului 2024.

Plafonul prețului gazelor este un element central al ultimului pachet de criză energetică al guvernului german, în valoare de 200 de miliarde de euro. Cu toate acestea, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Germania nu respectă standardele de ajutor convenite la nivel comunitar, acţionând solitar cu asemenea măsuri de ajutorare a economiei şi propriei populaţii.

Citeşte şi Criza gazelor s-ar putea agrava în Europa în 2023, după folosirea rezervelor în iarnă. Petrolul s-a scumpit