Germania înăspreşte legislaţia privind investiţiile străine

Publicat: Miercuri, 20 Martie 2019 12:47 // Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019 12:47 // Sursa: romaniatv.net

Germania intenţionează să adopte până la sfârşitul anului legislaţia prin care se va crea un fond deţinut de stat ce va putea proteja companiile împotriva preluărilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus în februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters că Executivul lucrează acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul să fie operaţional din 2020.

Altmaier a precizat că în Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, oţelului şi aluminiului, echipamentelor industriale şi medicale, utilajelor de construcţii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apărării şi printării 3D. Printre companiile a căror supravieţuire a fost descrisă de Altmaier ca fiind esenţială pentru economia germană sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar şi cei mai mari producători auto: Volkswagen, Daimler şi BMW.

Ministrul Economiei a căutat să-i reasigure pe cei care i-au criticat măsurile că Germania rămâne deschisă investiţiilor străine directe, iar Guvernul va interveni cât mai puţin posibil, potrivit Agerpres.

Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică din cea mai mare economie europeană vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.

Fondul de investiţii al statului german ar urma să lucreze cu sectorul privat în vederea achiziţionării de participaţii la companiile ameninţate de preluări ostile. Statul ar putea prelua iniţial o participaţie pe care să o vândă cât mai curând posibil investitorilor privaţi sau ar putea lucra de la început cu investitorii privaţi, explică sursele, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România, pe ultimele locuri în UE la cheltuieli pentru protecţie socială raportat la PIB, în 2017

Şi Parlamentul European a aprobat în februarie înfiinţarea unui instrument UE menit să verifice investiţiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice. Este primul instrument la nivelul UE menit să verifice investiţiile străine directe pe criterii de securitate şi ordine publică, acoperă ISD făcute de companii de stat netransparente în sectoare şi tehnologii strategice şi cele cu impact asupra programelor şi proiectelor europene.

Fondul de stat va putea fi gestionat de banca de stat KfW sau ar putea fi în întregime o nouă entitate care să deţină acţiuni ale companiile, susţin sursele.

În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.

În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile firme de preluarea de către companii străine.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
20 Oct
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H