Germania îşi răscumpără greşelile trecutului. Cheltuie 500 milioane euro pentru ajutorul victimelor Holocaustului care suferă de Covid

Germania va cheltui o jumătate de miliard de euro pentru a ajuta aproximativ 240.000 de victime ale Holocaustului din întreaga lume care se luptă cu pandemia de coronavirus.

14 oct. 2020, 14:29
Germania îşi răscumpără greşelile trecutului. Cheltuie 500 milioane euro pentru ajutorul victimelor Holocaustului care suferă de Covid

Fondurile, care vor fi livrate fiecărui supravieţuitor, în următorii doi ani, sub forma a două donații de câte 1.200 de euro, vor ajunge la aproximativ 240.000 de oameni din întreaga lume, în principal în Israel, America de Nord, fosta Uniune Sovietică și Europa de Vest.

De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial au trecut 75 de ani, iar toţi supraviețuitorii Holocaustului sunt acum în vârstă și, din cauză că mulți dintre ei au fost lipsiți de o alimentație adecvată când erau tineri, astăzi suferă de numeroase probleme medicale, se arată într-o notă justificativă a guvernului de la Berlin. În plus, mulți dintre ei trăiesc izolaţi, și-au pierdut întreaga familie și au, de asemenea, probleme psihologice din cauza persecuției îndurate sub naziști. Mulți sunt pragul sărăciei, iar costurile suplimentare ale măștilor și altor echipamente de protecție, al alimentelor și ale altor cheltuieli legate de pandemie sunt o povară prea mare.

Citeşte şi Ţara care oferă 10.000 de dolari cuplurilor care fac copii în pandemie

Noile fonduri se adresează evreilor care nu primesc pensii din Germania, ci în primul rând persoanelor care au fugit de naziști și au ajuns în Rusia și în alte părți ale Globului, ascundându-se în timpul războiului. Aproximativ 50% dintre supraviețuitorii Holocaustului din SUA locuiesc în Brooklyn și au fost foarte afectați când New Yorkul a fost centrul focarului din America de Nord, dar acum situaţia arată mult mai rău în Israel și în alte locuri de pe Glob.

În plus față de fondurile legate de coronavirus, Germania a convenit să crească finanțarea pentru serviciile de asistență socială pentru supraviețuitorii Holocaustului cu 30,5 milioane de euro, până la un total de 554,5 milioane euro, pentru 2021. Banii sunt folosiți pentru servicii, inclusiv finanțarea îngrijirii la domiciliu pentru mai mult de 83.000 de supraviețuitori ai Holocaustului și pentru asistența a peste 70.000 de supravieţuitori cu alte servicii vitale, inclusiv alimente, medicamente, transportul către medici şi unităţile spitaliceşti și programe pentru ameliorarea izolării sociale.