Germania le cere Rusiei şi Statelor Unite să evite un eventual conflict militar direct în Siria

Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat miercuri Washingtonul și Moscova să evite ca angajamentul lor militar în Siria să se transforme într-un conflict ruso-american.

14 oct. 2015, 15:07
Germania le cere Rusiei şi Statelor Unite să evite un eventual conflict militar direct în Siria

Trebuie să ‘convingem SUA și Rusia ca angajamentele lor militare în Siria să nu se deruleze în așa fel încât la final să se transforme într-un conflict între SUA și Rusia’, a declarat Steinmeier în fața membrilor camerei inferioare a parlamentului german.

În discursul său ce a prezentat bilanțul Adunării Generale a ONU din luna septembrie, ministrul de externe german a dezvăluit eșecul diplomaților în a ajunge la un acord în vederea soluționării conflictului care sfâșie Siria de aproape cinci ani.

Steinmeier a subliniat că ‘este clar că trebuie luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic și a altor grupări teroriste’, dar că soluția la războiul din Siria nu trece ‘printr-un câmp de luptă’.

Citeşte şi John Kerry: Sprijinul militar al Rusiei pentru Damasc, risc de conflict cu forţele coaliţiei antijihadiste

SUA se află în fruntea unei largi coaliții ce efectuează de peste un an bombardamente în Siria și în Irak împotriva pozițiilor SI, în timp ce Rusia a intervenit la rândul său cu aviația sa în acest conflict, la 30 septembrie, pentru a veni în sprijinul regimului sirian al lui Bashar al-Assad, aliatul său.

Occidentul acuză Moscova de faptul că își concentrează bombardamentele asupra rebelilor moderați sirieni, fapt dezmințit de Rusia.

Moscova și Washingtonul ar urma să reia discuțiile militare miercuri, pentru a evita orice incident aviatic în spațiul aerian sirian.