Germania nu mai suportă migranţii: Berlinul cere să se accelereze expulzările

Germania, care a primit peste un milion de migranți începând din 2015, vrea să accelereze expulzările solicitanților de azil respinși, printr-o serie de măsuri aflate în discuție joi, pe fondul controversei privind retrimiterea de migranți spre Afganistan.

09 feb. 2017, 13:14
Germania nu mai suportă migranţii: Berlinul cere să se accelereze expulzările

Cancelarul federal Angela Merkel, criticată chiar și în tabăra sa pentru că a deschis frontierele țării pentru mai mult de un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016, urmează să discute joi seara cu reprezentanți ai landurilor despre un plan ce prevede 16 măsuri și menit să crească numărul de expulzări.

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a pledat joi dimineața pentru „eforturi comune” ale statului federal și ale landurilor, acestea din urmă având competențe în materie de expulzări.

„Trebuie să facem mai mult pentru a-i conduce (pe migranți) la frontieră și pentru expulzări, pentru că numărul solicitanților de azil respinși crește”, a insistat el la televiziunea germană, dând asigurări că numărul solicitanților autorizați să rămână în Germania crește de asemenea.

Printre măsuri se numără înființarea unui „centru de expulzări” care să permită coordonarea acțiunii statului federal cu cele ale landurilor. Noi stimulări financiare menite să-i încurajeze pe migranți să se întoarcă benevol în țările de origine sunt de asemenea prevăzute.

Presat să acționeze de o opinie publică extrem de îngrijorată de sosirea acestor refugiați și de consolidarea electorală a unui partid populist de dreapta, guvernul german vrea totodată să sporească presiunea asupra țărilor care nu se grăbesc să-și preia cetățenii.

Țările din Maghreb sunt cu precădere vizate, în special Tunisia. Autorul atentatului sângeros comis la 19 decembrie într-un târg de Crăciun de la Berlin, tunisianul Anis Amri, nu a putut fi expulzat din cauza lipsei de cooperare din partea autorităților tunisiene.

Guvernul Angelei Merkel se confruntă de asemenea cu o opoziție tot mai mare a landurilor de a organiza retrimiteri de cetățeni afgani din cauza recrudescenței luptelor în țara lor. Cinci din cele 16 landuri au decis să suspende expulzările spre Afganistan, în timp ce potrivit ONU anul 2016 a fost cel mai sângeros pentru afgani de la începutul recenzării victimelor civile, în 2009. Însă Angela Merkel a dat asigurări că, dacă expulzările spre Afganistan nu sunt „ușoare”, unele regiuni din această țară se bucură totuși de o relativă securitate ce autorizează retrimiterile.

Germania a organizat din decembrie două curse charter cu destinația Kabul, adică în jur de 60 de persoane în total, în conformitate cu un acord semnat între europeni și afgani în octombrie.

În 2016, circa 80.000 de persoane au fost retrimise din Germania sau au părăsit țara în mod benevol, comparativ cu 50.000 anul precedent.