Germania schimbă legea imigraţiei. Demersul este riscant

Partidele din coaliţia guvernamentală a Germaniei au convenit marţi asupra unei noi legi cu privire la imigraţie care să încurajeze atragerea de lucrători calificaţi din afara Uniunii Europene, asumându-şi astfel un demers riscant din punct de vedere politic pentru a reduce carenţele de personal pe piaţa muncii şi pentru a stabiliza sistemul public de pensii, relatează Reuters.

02 oct. 2018, 09:44
Germania schimbă legea imigraţiei. Demersul este riscant

Compromisul la care au ajuns cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creştin Democrată, CDU, centru-dreapta), ministrul de interne de orientare dură Horst Seehofer (Uniunea Creştin Socială, aripa bavareză a CDU) şi ministrul social-democrat al muncii, Hubertus Heil, facilitează accesul la locuri de muncă în Germania pentru toţi cetăţenii statelor din afara UE care au calificări adecvate şi cunoştinţe adecvate de limba germană.

Proiectul de lege la care Reuters a avut acces prevede că firmele vor putea recruta lucrători străini în toate domeniile, independent de lista oficială a sectoarelor unde se înregistrează crize de mână de lucru. Documentul propune de asemenea ca guvernul să nu mai insiste ca firmele să acorde întâietate la angajare cetăţenilor germani, potrivit Agerpres.

În plus, absolvenţii şi ucenicii străini vor putea veni în Germania pentru intervale de şase luni în căutarea unui loc de muncă, dacă îndeplinesc criteriile necesare în ce priveşte calificarea şi cunoştinţele de germană. Aceştia vor trebui să demonstreze că dispun de suficiente resurse materiale pentru a nu depinde de ajutoare sociale pe perioada şederii lor în Germania, au mai stabilit cele trei partide.

Citeşte şi Angela Merkel, atacată de deputaţii conservatori

Acordul de compromis nu include şi aşa-zisa propunere de „Spurwechsel” (schimbare a benzii), care le-ar permite refugiaţilor ce trăiesc în Germania să renunţe la statutul de solicitant de azil dacă îşi găsesc de lucru şi învaţă germana, potrivit Agerpres.

Seehofer – al cărui partid se teme să nu-şi piardă din electorat în favoarea extremei drepte, la alegerile regionale care au loc luna aceasta – s-a împotrivit propunerii în acest sens pentru a nu încuraja venirea de solicitanţi de azil fără calificare.

„Menţinem principiul separării între azil şi migraţia pentru muncă”, se precizează în proiect. Cele trei partide intenţionează în schimb să creeze un statut care să permită şederea în Germania în cazul refugiaţilor bine integraţi, care nu pot fi expulzaţi şi îşi pot câştiga existenţa.