Germania se află în al treilea val al pandemiei de coronavirus. UE cere ridicarea restricţiilor de la graniţe

Închiderea tuturor afacerilor neesenţiale şi controalele la frontieră cu Austria şi Republica Cehă, unde au fost depistate focare legate de o tulpină mai infecţioasă a virusului, au ajutat Germania să reducă numărul de infectări zilnice cu COVID-19.

23 feb. 2021, 20:29
Germania se află în al treilea val al pandemiei de coronavirus. UE cere ridicarea restricţiilor de la graniţe

Germania se află în al treilea val al pandemiei de coronavirus, le-a spus marţi cancelarul Angela Merkel parlamentarilor din cadrul partidul ei conservator, relatează Reuters, care citează două surse care au participat la întâlnire.

”Acum suntem în al treilea val”, a afirmat ea potrivit surselor citate , avertizând că orice relaxare a restricţiilor introduse la sfârşitul anului trecut şi prelungite până la 7 martie trebuie să se facă cu atenţie şi treptat.

Închiderea tuturor afacerilor neesenţiale şi controalele la frontieră cu Austria şi Republica Cehă, unde au fost depistate focare legate de o tulpină mai infecţioasă a virusului, au ajutat Germania să reducă numărul de infectări zilnice cu COVID-19.

Dar o vaccinare lentă şi riscul de focare majore de variante cu răspândire rapidă deja identificate în Germania ar putea afecta orice reducere a restricţiilor.

Germania se află în al treilea val al pandemiei de coronavirus. ”Nu ne putem permite urcuşuri şi coborâşuri”, le-a spus Merkel participanţilor, sugerând că doreşte ca orice revenire la viaţa normală să fie făcută cu atenţie pentru a evita reintroducerea unor restricţii dacă se va înregistra o creştere a cazurilor de infecţii.

Ea a adăugat că dacă testele rapide vor deveni mai disponibile şi va creşte capacitatea de testare revenirea la normalitate ar putea fi mai durabilă, au menţionat sursele citate.

Comisia Europeană, ultimatum pentru Germania şi alte ţări care au impus restricţii

Pe de altă parte, Comisia Europeană a făcut apel marți la șase state membre să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii Covid-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puțin restrictivă în ceea ce privește circulația mărfurilor și a persoanelor în interiorul blocului comunitar. Astfel, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile impuse, despre care comisarul pentru justiţie Didier Reynders spune că merg „prea departe”, potrivit Reuters.

În încercarea de a opri răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului, nouă țări din UE au restabilit controalele la frontiere (Belgia, Germania, Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania). Cu toate acestea, Comisia se concentrează asupra celor șase, care au impus restricții suplimentare privind circulația.

Aici se numără și Belgia, unde toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie. Comisia Europeană consideră măsura – prelungită până la 1 aprilie – problematică, dat fiind că nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

Totodată, Germania aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, o măsură prelungită săptămâna trecută până la începutul lunii martie. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni mari blocaje.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27 de țări, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Angela Merkel are un plan în trei puncte pentru ridicarea restricţiilor. Viziunea cancelarului va fi pusă luna viitoare în aplicare

Irlanda redeschide şcolile dar extinde alte restricţii până în aprilie

Irlanda începe redeschiderea unor şcoli săptămâna viitoare, dar extinde alte restricţii de izolare până în aprilie pentru a preveni altă explozie de cazuri de Covid-19, potrivit The Guardian.

Guvernul a prioritizat educaţia şi îngrijirea copilului într-o nouă etapă, după relaxarea dezastruoasă a restricţiilor de dinainte de Crăciun care a transformat Irlanda în ţara cu cea mai mare rată de infecţie din lume.

Premierul Micheál Martin va anunţa la televiziune planul revizuit „Living with Covid”, marţi seară.  Cabinetul a fost de acord să extindă restricţiile de nivel maxim 5 până la 5 aprilie, ceea ce înseamnă că activităţile neesenţiale, barurile, cafenelele, construţiile, sălile de sport şi alte sectoare vor rămâne închise. Deplasările de mai puţin de 5 kilometri distanţă rămân în vigoare, la fel şi iterdicţia întâlnirilor cu membri din gospodării diferite.