Țara europeană care a sistat ajutorul financiar oferit Afganistanului. „Nu vom mai acorda niciun cent”

Germania a anunţat, marţi, că supendă asistenţa financiare acordată Afganistanului, din cauza preluării puterii de către insurgenţii talibani.

17 aug. 2021, 19:12
Țara europeană care a sistat ajutorul financiar oferit Afganistanului. „Nu vom mai acorda niciun cent”

Germania a anunțat prin intermediul ministrului german al Dezvoltării, Gerd Müller, că suspendă asistenţa financiară acordată Afganistanului.

„În momentul de faţă, acţionăm pentru evacuarea din Afganistan a angajaţilor germani şi a colaboratorilor acestora din cadrul programelor pentru dezvoltare şi a colaboratorilor acestora”, a afirmat Gerd Müller.

Germania a acordat anul acesta 250 de milioane de euro Afganistanului, pentru proiecte de dezvoltare, iar în total ar fi trebuit să ofere 430 de milioane de euro, în 2021.

Guvernul Angela Merkel a avertizat săptămâna trecută că nu va mai acorda fonduri de asistenţă Administraţiei de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa.

„Nu vom mai acorda niciun cent Afganistanului, dacă talibanii vor prelua puterea, vor instaura Legea islamică şi vom institui un califat.

Fără ajutor internaţional, Afganistanul nu este un stat viabil”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în urmă cu câteva zile, relatează Antena3.

Sprijinul americanilor pentru retragerea din Afganistan a scăzut dramatic după haosul de la Kabul

Sprijinul opiniei publice americane în favoarea retragerii trupelor din Afganistan a scăzut brusc în urma imaginilor de disperare venite de la Kabul după victoria talibanilor, un sondaj publicat marţi arătând că jumătate dintre cei intervievaţi dezaprobă felul în care preşedintele Joe Biden a condus această plecare.

Doar 49% din cei 1.999 de alegători intervievaţi de Politico şi Morning Consult în intervalul 13-16 august au susţinut decizia preşedintelui pentru retragerea trupelor din Afganistan, faţă de 69% în aprilie, când Biden anunţase că toţi militarii americani urmau să părăsească această ţară până la 11 septembrie.

Cel mai recent sondaj a fost realizat în timp ce talibanii îşi purtau ofensiva fulgerătoare, apoi cucereau capitala, în timp ce administraţia Biden anunţa trimiterea a 6.000 de militari pentru securizarea aeroportului din Kabul pentru evacuarea a circa 30.000 de americani şi civili afgani.

Joe Biden miza pe popularitatea în rândul opiniei publice a unei retrageri care să pună capăt celui mai lung război al Statelor Unite, declanşat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Sondajul a arătat însă că 51% dintre respondenţi critică acum modul în care preşedintele Biden a gestionat retragerea trupelor.

Totodată, 45% consideră că SUA nu ar fi trebuit să-şi retragă forţele dacă aceasta le va permite talibanilor să ia din nou controlul asupra ţării, ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă.

De asemenea, 48% se opuneau plecării din Afganistan dacă aceasta ‘va deschide calea pentru ca Al-Qaida şi alte grupări teroriste să stabilească operaţiuni în Afganistan’.

În rândul alegătorilor democraţi, 58% aprobă gestionarea retragerii de către Joe Biden, un procent mult sub cota sa de popularitate în partid, ‘care se situează în mod obişnuit între 70 şi 80%’, remarcă Politico şi Morning Consult.

Sondajul, realizat printre alegători de toate orientările politice, are o marjă de eroare de +/- 2%.

‘Îmi apăr cu fermitate decizia. După 20 de ani, am învăţat fără voia mea că nu există niciodată un moment bun pentru a retrage forţele americane’, a spus preşedintele Biden luni, într-o declaraţie de la Casa Albă.