Germania va scoate din codul penal articolul invocat de Erdogan pentru a-l da în judecată pe comicul german care l-a ofensat

Coaliția guvernamentală a cancelarului german Angela Merkel a convenit joi să elimine din codul penal articolul pe care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a invocat pentru a-l da în judecată pe comicul german care l-a ofensat într-o poezie satirică recitată la postul public de televiziune ZDF, transmite agenția EFE.

06 oct. 2016, 18:52
Germania va scoate din codul penal articolul invocat de Erdogan pentru a-l da în judecată pe comicul german care l-a ofensat

Respectivul articol prevede posibilitatea declanșării urmăririi penale pentru injurii adresate unui șef de stat străin. Anunțul privind decizia de eliminare a acestui articol din codul penal survine la două zile după ce justiția germană a clasat dosarul deschis în urma plângerii președintelui turc, instanța germană apreciind că recitarea poemului s-a încadrat în limitele libertății de exprimare.

Poemul, în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe președintele Erdogan drept pedofil și zoofil, a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, și din nou pe 2 aprilie, eveniment ce a provocat proteste vehemente din partea Ankarei, care decis să-l acționeze pe comic în judecată.

Și cancelarul Merkel a fost pusă atunci într-o situație delicată, întrucât, conform legii germane, pentru ca acel dosar să ajungă în instanță a fost nevoie de acordul guvernului de la Berlin, acord care în cele din urmă a fost dat.