Germanii, afectaţi de „shrinkflation”. Val de plângeri la Protecţia Consumatorului

Germanii se plângă tot mai des de aşa-numita shrinkflation, procesul de reducere a dimensiunii sau a cantității unui produs, în timp ce prețul produsului rămâne același sau crește ușor.

15 aug. 2022, 09:11
Germanii, afectaţi de „shrinkflation”. Val de plângeri la Protecţia Consumatorului

Val de plângeri la Protecţia consumatorilor în Germania. Tot mai multe persoane se plângă de aşa-numita shrinkflation, reducerea dimensiunii sau a cantității unui produs, în timp ce prețul produsului rămâne același sau crește ușor, scrie dcbusiness.ro.

Pe lista „pachetelor de păcăleli” a protecției consumatorilor din Germania figurează o inflație de 14% pentru ursuleții gumați și de 20% pentru chipsurile de cartofi. Producătorii au calificat creșterea de 25% a prețului pentru unele margarine ca fiind o „măsură excepțională în vremuri dificile”, cauzată de „creșteri dramatice ale costurilor în întregul lanț de aprovizionare, inclusiv a materiilor prime”.

Citeşte şi: Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 2 dolari, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie şi-a majorat prognoza de creştere a cererii de ţiţei

„Ceea ce vedem acum este de fapt doar începutul”, potrivit lui Armin Valet, specialist în nutriție la autoritatea pentru protecția consumatorilor din Hamburg.

„Între vânzarea de bunuri în ambalaje vechi și planificarea, producerea și livrarea celor noi, pregătirile pentru creșteri de prețuri mascate durează aproximativ o jumătate de an”, a spus el. „Experiența sugerează că această înșelătorie a micșorării va fi foarte folosită în toamnă, iarnă și la începutul anului viitor.”

Inflația germană va atinge un vârf de 9,1% în acest trimestru, înainte de a scădea treptat spre 2%, potrivit previziunilor Bloomberg Economics.

Citeşte şi: Gazele s-au scumpit cu peste 70% în ultimul an. Se anunţă iarnă grea pentru români

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 au crescut cu 0,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) faţă de precedentele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) este 10,1%”, se arată în comunicatul INS.

Potrivit INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 este 100,46%.