Frigul CUMPLIT a ÎNGHEŢAT România. Cele mai scăzute temperaturi din ultimii 52 de ani, la sfârşit de ianuarie

După viscol şi ninsori, ţara noastră este lovită acum de un ger năprasnic, care afectează în special zona Moldovei şi sudul ţării. Mercurul din termometre a coborât până la minus 22 de grade în unele zone, cea mai scăzută temperatură din acest an.

31 ian. 2014, 06:45
Frigul CUMPLIT a ÎNGHEŢAT România. Cele mai scăzute temperaturi din ultimii 52 de ani, la sfârşit de ianuarie

Vineri dimineaţa s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni în România, temperaturile coborând până la minus 22 de grade Celsius la Negreşti, în nordul judeţului Vaslui, minus 21 de grade în municipiul Vaslui, minus 20 de grade la Darabani, minus 19 grade la Suceava, Botoşani şi Cotnari, minus 17 grade la Râmnicu Sărat şi minus 16 grade la Miercurea Ciuc.

La Bucureşti s-au înregistrat – 16 grade Celsius, iar la Buzău temperaturile au fost de – 15 grade.

„Într-adevăr, este cea mai scăzută temperatură de până acum din actualul sezon rece. Din păcate, tendinţa de vreme deosebit de rece se va menţine şi în zilele următoare, când mercurul termometrelor în judeţul Vaslui nu va urca mai mult de minus 10 grade. Vor fi în continuare nopţi geroase, cel puţin până duminică, atunci când minimele vor coborî până la minus 17-18 grade Celsius„, a declarat şeful Staţiei Meteo Vaslui, Marius Acasandrei.

Meteorologul Viorica Dima a declarat la România TV că astfel de valori erau de aşteptat, în contextul în care pe parcursul zilei de joi valorile maxime ale temperaturilor au fost cele mai reci din ultimii 52 de ani, pentru ziua de 30 ianuarie.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. GER CUMPLIT în Capitală. Vezi cum va fi vremea în Bucureşti în următoarele ore

În judeţul Suceava, din cauza gerului, s-au înregistrat deja patru decese în ultimele două zile, iar pe timp de noapte pe străzile municipiului patrulează pompierii, împreună cu poliţiştii comunitari, pentru a-i strânge şi a-i duce la adăposturi pe oamenii fără locuinţe.

Şi la staţia meteo Botoşani s-a înregistrat vineri dimineaţă cea mai scăzută temperatură din această iarnă. Potrivit meteorologilor, temperatura în aer era la ora 7.30 de minus 18,6 grade Celsius. Nivelul record de temperatură scăzută pentru iarna 2013-2014 vine după ce joi dimineaţă au fost înregistrate, în municipiul Botoşani, minus 13,5 grade Celsius.

Citeşte şi GER CUMPLIT. Minus 35 de grade în Buzău şi Tulcea. Vezi HARTA INDICELUI DE RĂCIRE