Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului Timişoara, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timişoara, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu în legătură cu alocarea de fonduri pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica ştiinţa Timişoara.

07 apr. 2016, 13:22
Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al municipiului Timişoara, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Alături de fostul primar mai sunt acuzaţi de abuz în serviciu Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timişoara, dar şi angajaţi din Primăria Timişoara: Delia Ileana Dumitriu — consilier juridic, Smaranda Maria Haracicu — director al Direcţiei Economice şi Violeta Teodora Mihalache, la data faptelor, director al Direcţiei Comunicare, potrivit unui comunicat al DNA. 

În acelaşi dosar vor fi judecaţi pentru complicitate la abuz în serviciu Adrian Romiţă Orza, la data faptelor viceprimar al municipiului Timişoara, Mirel Florin Munteanu şi Mariana Dimitriu, la data faptelor economişti în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Timişoara, Martin Staia, la data faptelor şef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primăriei Timişoara, Nicuşor Constantin Miuţ, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu, şi Alina Pintilie, funcţionar public în primărie.

În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe (…) şi inculpatul Cojocari Ioan, (…) uzând de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul SC Politehnica Timişoara SA (…). În acest context, edilul, împreună cu inculpaţii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria şi Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un ‘Contract de asociere’, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei, ‘pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica ştiinţa Timişoara’, iar secretarul Consiliului Local Timişoara a avizat pentru legalitate HCL nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menţionată mai sus”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii apreciază că prin această conduită nu se urmărea sprijinirea activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul SC Politehnica 1921 ştiinţa Timişoara & Invest SA, ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară. În sprijinul acuzaţiei este adus faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011, societatea a intrat în insolvenţă, nemaiavând sumele necesare desfăşurării în continuare a activităţii.

„În acelaşi context, inculpaţii menţionaţi mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realităţii, legalităţii şi regularităţii şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, 40 de ordonanţări de plată. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare”, se mai menţionează în comunicat.

Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal, s-a aplicat în mod nelegal, indirect, Legea educaţiei fizice şi sportului, precum şi normele metodologice ale acesteia.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare din bugetul local al municipiului Timişoara către SC Politehnica Timişoara SA nu a servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul respectivei societăţi, finanţarea fiind astfel ilegală.

Primăria Municipiului Timişoara s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 31.669.417 de lei.

„În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Miuţ Nicuşor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana şi Haracicu Smaranda Maria”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.