Gheorghe Dincă poate fi achitat, pe baza rechizitoriului. Tonel Pop semnalează greşeli grave ale procurorilor

Tonel Pop, avocatul familiei Melencu, spune că Gheorghe Dincă ar putea fi achitat, în ciuda faptului că este trimis în judecată pentru mai multe capete de acuzare în dosarul Caracal.

18 ian. 2020, 14:32
Gheorghe Dincă poate fi achitat, pe baza rechizitoriului. Tonel Pop semnalează greşeli grave ale procurorilor

Tonel Pop spune că în cazul Luizei Melencu „nu numai că nu există certificat de deces, dar nu există nici certificat constatator al morții – act medico-legal sau administrativ care să constate decesul”. Privind testele ADN, avocatul amintește că-n cazul Luizei „nu s-a găsit absolut nimic”, astfel „din punct de vedere strict legal, Luiza nu este moartă”. Cu toate acestea, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată inclusiv pentru omor calificat în cazul Luizei Melencu.

„Mai departe, pe acest raționament, Luiza nefiind moartă din punct de vedere juridic – adică n-are nici certificat constatator și, evident, nici certificat de deces, n-are nicio constatare a unei instanțe de judecată care s-o declare moartă din punct de vedere juridic – l-au trimis în judecată pentru moartea unei persoane care, din punct de vedere tehnic, juridic, nu este moartă.

Citeşte şi Stenograme explozive, cu Gheorghe Dincă în puşcărie. Cum a omorât-o pe Luiza şi pe cine voia să mai ardă în butoi

Cum să acuzi pe cineva că a omorât o persoană care, din același punct de vedere juridic, nu este mort?. Asta înseamnă o achitare directă pe articolul 16, alineatul 1, litera a.), care precizează „fapta nu există”. Dacă nu există o faptă, nu poți să acuzi pe cineva că a comis-o” a afirmat avocatul Tonel Pop, pentru DCNews.

În același timp, referindu-se la expertize și la probe, avocatul a mai spus că butoiul în care se presupune că Gheorghe Dincă ar fi ars cele două fete a fost folosit la reconstituire: „L-au luat, ceea ce nu s-a pomenit niciodată în istorie, iar, la reconstituire, i-au dat foc, punând tot felul de obiecte în el„. Prin urmare, respectiva probă nu mai poate fi expertizată. „Au distrus cea mai importantă probă, butoiul. L-au compromis„, a mai spus Tonel Pop, pentru sursa citată.

Citeşte şi Ancheta în cazul Caracal a costat peste 700.000 lei. Procurorii DIICOT vor să-l pună pe Dincă să plătească suma

Butoiul trebuia să fie păstrat în forma inițială până când se termina cercetarea judecătorească și era dată sentința, a subliniat avocatul. Dacă în timpul procesul se cere sau se acceptă o reexpertizare a probei principale, aceasta ar fi, conform avocatului, distrusă.