Gheorghe Enache, șef eșalon asfaltare: „La STRABAG, asfaltarea este chirurgie! Când ajung acasă nu trebuie decât să mă spăl pe mâini pentru a servi masa”

A început vara și suntem în plin sezon al asfaltărilor. Unde poți să întâlnești un specialist al asfaltului altundeva decât pe o șosea?! Spre Râmnicu Vâlcea, unde avem întâlnire cu Gheorghe Enache, șef eșalon asfaltare la compania STRABAG, traficul este îngreunat tocmai de astfel de lucrări. În oraș, este o altă asfaltare, dar utilajele stau. Asfaltul întârzie „că trebuie terminată lucrarea dinspre Dealul Negru. Era programată pentru patru dimineața, dar a plouat torențial”. Ni se confirmă astfel că asfaltările majore chiar se fac noaptea. Cele care se întâmplă ziua, când fiecare șofer prins în ambuteiaj își pune întrebări încruntat, devin excepții.
Alina Costache
13 sept. 2022, 15:23
Gheorghe Enache, șef eșalon asfaltare:

Gheorghe Enache are părul alb, iar fața sa dezvăluie o viață petrecută mai mult în teren, în miezul acțiunii: Nu m-am născut asfaltator. Eu, la origine, sunt topometrist. Așa am terminat școala și așa am și lucrat primii ani. Făceam măsurători în urma finisorului. Utilajul care așterne asfaltul, adică. Nu mă împăcam cu ideea că sunt doar un intermediar, că nu pot să văd ceva terminat, cu adevărat, de mine. Era o neliniște…

După destrămarea întreprinderilor socialiste, a fost angajat de o firmă italiană, una dintre primele care au venit, în acest domeniu, în România. Tot ca topograf. Dar noile relații „capitaliste” de muncă au adus și o flexibilitate mare în ceea ce privește schema de personal și oportunitățile în carieră.

Fiind implicat am învățat noțiunile primare din asfaltare: tehnologie, mixturi, procese și etape. Încet, încet, mi-au fost transferate și responsabilități. Așa am devenit eu Marele Șef Asfaltator. Undeva, ascuns în mine, se mai petrecea ceva: asfaltul încetase să fie o simplă materie neagră care arde când este așternută. Acum, pentru mine, asfaltul reprezintă emblema unei lucrări. Este produsul finit, dacă vreți. Este precum lacul pentru mobilă.

Pentru Gheorghe Enache, diferența dintre cei care lucrează la drumuri și cei ce ridică clădiri, nu este decât de sistem de referință. Unii lucrează sus, ridicând construcția, alții jos. Însă ceea ce se face jos contează enorm atunci când trebuie să ridici ceva. Clădirile înalte îți iau ochii, dar la ele toți, dar absolut toți, au avut nevoie de un asfalt bun ca să poată și lucra, și ajunge. Practic, nimic din lumea modernă nu ar mai exista, așa cum e, fără asfalt.

Îi spunem că mulți oameni îi pot răspunde la fel, din alte profesii: croitori, medici, tâmplari sau electroniști… „Da, ne zice, dar toți aceștia sunt legați, într-un fel sau altul, de asfalt. Nu pot ajunge de la unul la altul fără asfalt. Asfaltul este, dacă vreți, liantul esențial al civilizației moderne. Dacă romanii au început să civilizeze lumea prin a face drumuri, acum asta înseamnă drumuri asfaltate. De aici pleacă totul.”

Șantierul, pentru novici, în afară de toate cele implicate în construcție, înseamnă, de cele mai multe ori, un loc anume, pentru o perioadă. Măcar o zonă. Pe asfaltatori îi face unici tocmai lipsa acestui reper. „Locul se schimbă tot timpul. Te poate zăpăci asta. Pe lângă asta, faptul că trăiești, practic printre mașini în mișcare, face totul periculos. Șoselele sunt, la noi, locuri periculoase. Vitezele celor nervoși le fac și mai periculoase pentru noi. Pot spune că șoferii care au disponibilitatea de a înțelege rolul asfaltatorului sunt excepții. Noi nu suntem trecători pe marginea șoselelor. Pe lângă oameni, avem și utilaje, fapt care complică totul, mai ales în situația arterelor prea înguste, așa cum sunt multe în țară. Trec mașinile pe lângă noi… milimetric. Din acest punct de vedere, noi asfaltăm… imprevizibilul”.

Tehnologiile și utilajele moderne folosite de STRABAG la asfaltări oferă numeroase garanții în ceea ce privește calitatea și rezistența lucrărilor.

Gheorghe Enache ne atrage atenția că așternerea asfaltului este doar ultima etapă a procesului. Mai sunt etape, aproape necunoscute, dar la fel de importante.

Pregătirea terenului este, poate, cea mai importantă parte. Degeaba am eu asfaltul bun, dacă nu pregătesc terenul. O curbă mare, înclinată, cu mai multe pante, complică aproape infinit lucrarea. Urmează emulsia, așternerea și, apoi, compactarea. Toate se produc în trafic, dacă nu e vorba de o construcție nouă. Ne vâjâie capul după o zi de lucru în trafic. Prima mea ieșire în meseria asta a fost în Kosovo. Acolo m-am călit. Era război și trebuia să asfaltăm în trafic militar, cu tancuri și arme grele”.

Dar iata ca a sosit utilajul cu asfalt și „Marele Sef al Asfaltărilor” are treabă. Lucrarea de pe Dealul Negru s-a terminat și strada din Râmnicu Vâlcea este pregătită. La sfârșit, ne luăm la revedere și dăm mâna cu el. Are mâinile curate de spui că lucrează la birou.

Ne citește nedumerirea în ochi și spune: La STRABAG, ideea de șantier s-a schimbat fundamental. Aproape că facem chirurgie, atât de curat lucrăm. Când ajung acasă, nu trebuie decât să mă spăl pe mâni și pot să mă așez la masă. Înainte, din cauza mizeriei și prafului, ajunsesem să-mi închipui o mașină de spălat oameni. Era nevoie de decontaminare zilnică!”

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare plata cu cardul sau cu telefonul mobil. Apare o nouă metodă de plată care va cuceri lumea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație