Gheorghe Mărmureanu, declaraţie ŞOC. Următorul cutremur va fi DEVASTATOR

Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), susţine că următorul cutremur care va lovi România va fi devastator.

27 sept. 2016, 08:03
Gheorghe Mărmureanu, declaraţie ŞOC. Următorul cutremur va fi DEVASTATOR

Seismul de vineri noapte a băgat iar spaima în români. Iniţial, a fost estimată o magnitudine de 6 pe Richter, apoi a fost „degradat” la 5,6, iar acum se menţionează doar 5,3. Specialiştii spun, însă, că avem de-a face cu o ciudăţenie.

Cutremurul s-a simţit cu o intensitate de la IV la VI, pe scara Mercalli, adică de la moderat la puternic, şi a avut o răspândire puţin obişnuită. S-a simţit de la Iaşi şi Bacău până-n Bucureşti, Craiova şi Giurgiu. Interesant este că a fost simţit şi la Chişinău (Republica Moldova) şi în Odessa (Ucraina), dar şi la vecini – la Sofia şi Varna (Bulgaria), la Niš (Serbia) şi la Skopje (Macedonia).

Gheorghe Mărmureanu este de părere că următorul cutremur major din România va fi similar cu cel devastator din 1940.

„Nimeni în această lume nu poate face predicţii în legătură cu următorul cutremur puternic. Însă, eu am studiat toate seismele din România, începând cu 1730, şi am observat că acestea se pot produce la o diferenţă de 40-102 ani, unul de altul. Aşadar, o marjă foarte mare. Totuşi, sunt de părere că următorul cutremur puternic din România va fi similar cu cel din 1940”, a spus Mărmureanu pentru Click.

Pe 10 noiembrie 1940, ora 3:39 dimineaţa, la Panciu, în zona Vrancea s-a produs un seism de magnitudine 7,4, la o adâncime de 133 km. A fost simţit până la Kiev şi Moscova în est şi până la Cracovia (Polonia) în vest. Efectele au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei şi în Muntenia. S-au înregistrat 1.600 de morţi şi 12.100 de răniţi.