Gheorghe Mencinicopschi, ELIBERAT condiţionat din închisoare. Decizia este definitivă

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au decis, luni, ca fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, să fie eliberat condiţionat, după mai bine de doi ani de detenţie, potrivit România TV. Decizia este definitivă.

26 sept. 2016, 12:16
Gheorghe Mencinicopschi, ELIBERAT condiţionat din închisoare. Decizia este definitivă

Tribunalul Ilfov a admis, luni, contestaţia formulată de Gheorghe Mencinicopschi după ce Judecătoria Sectorului 4 a respins, în 6 septembrie, propunerea comisiei de specialitate de la Penitenciarul Jilava de eliberare condiţionată a fostului director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi. Decizia este definitivă.

Pe data de 6 septembrie, Judecătoria Sectorului 4 a respins ca nefondată propunerea de eliberare condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi şi fixase termen de reiterare a cererii în 1 decembrie 2016.

Fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, condamnat, în august 2014, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a ispăşit doi ani și o lună din pedeapsă. Acesta va părăsi, luni, Penitenciarul Jilava.

În cei doi ani de detenție, familia lui Gheorghe Mencinicopschi a cerut eliberarea acestuia din închisoare, pe motiv că fostul director al ICA se confruntă cu probleme grave de sănătate. De altfel, familia lui Mencinicopschi a depus și o cerere de grațiere, respinsă în februarie 2015 de președintele Klaus Iohannis.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la închisoare pentru că, susţin judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit „cu orice preţ” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

În dosarul ICA au mai fost condamnaţi definitiv, în 8 august 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare,  fostul director al ADS Corneliu Popa, la opt ani de închisoarem şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, la şapte ani de închisoare.

În acest dosar, prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând, prin decizia definitivă din 2014, confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.