Gheorghe Nichita îşi ţine banii sub salteaua unei consiliere. Cum făcea „retragerile” de numerar

Directorul tehnic Dumitru Tomorug, de la Primăria Iaşi, depozita sume mari de bani pentru primarul Nichita într-un imobil aparţinând unei persoane foarte apropiate lui: consilierul judeţean PSD Paula Vornicu. Înainte ca Nichita să fie ridicat, Tomorug a mers seara la imobilul deţinut de Vornicu, de unde a luat 3.000 de euro. „Sumele respective îmi erau solicitate de dl primar Nichita, până la sfârşitul lunii. Nu lăsam acele sume de bani acasă, deoarece era mai dificil să explic soţiei de ce nu avem voie să ne atingem de ei“, a spus Tomorug la DNA. „Nu am verificat niciodată cuantumul acestor sume de bani. Tomorug lăsa aceste sume de bani la adresa respectivă, iar de acest lucru ştiam numai eu şi cu acesta“, a spus Vornicu, potrivit Ziarul de Iaşi.

04 nov. 2015, 13:48
Gheorghe Nichita îşi ţine banii sub salteaua unei consiliere. Cum făcea „retragerile” de numerar

Unul dintre cei mai importanţi oameni din Primăria Iaşi s-a comportat ca un cărăuş de bani pentru primarul-suspendat al municipiului. Dumitru Tomorug, director tehnic al municipalităţii, omul care îşi pune semnătura pe unele dintre cele mai importante proiecte al Iaşului, obişnuia să depoziteze sume de bani date în mod clandestin de către Gheorghe Nichita. Nu întreba de unde provin, dacă erau bani „negri“ sau simple economii ale primarului-suspendat. Informaţii cu privire la „vistiernicul“ Tomorug sunt ataşate în dosarul penal în care Gheorghe Nichita este cercetat pentru spionarea amantei. Surse din cadrul DNA au precizat reporterului nostru că Dumitru Tomorug a şi recunoscut rolul său de cărăuş de bani, detaliind că sumele care îi erau oferite „pe sub mână“ de Gheorghe Nichita era depozitate într-un imobil ce îi aparţine consilierului judeţean Paula Vornicu. Interogată de procurori în acest dosar, Vornicu a recunoscut că şi-a pus proprietatea la dispoziţie pentru acele depozite, însă a negat că a pus vreodată mâna pe bani. Ultima „retragere“ efectuată de Dumitru Tomorug a avut loc pe 26 aprilie, atunci când directorul tehnic a luat 3.000 de euro din imobilul Paulei Vornicu şi i-a dat lui Liviu Hliboceanu, şef al Poliţiei Locale.

Tomorug, diversiune în faţa procurorilor

Sursele juridice au mai precizat că investigarea relaţiei de obedienţă dintre Gheorghe Nichita şi Dumitru Tomorug a avut ca punct de pornire aceste sume de bani. Iniţial, Tomorug a fost audiat pe 30 aprilie, în ziua în care la Iaşi au avut loc percheziţii, iar Nichita a fost ridicat de mascaţi. Sursele noastre, citând documente oficiale, susţin că, în acea noapte, Dumitru Tomorug ar fi ascuns adevărul procurorilor. El a spus că, pe 26 aprilie, seara, s-a întâlnit cu Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avârvarei, după care a plecat prin oraş pentru a inspecta dacă marcajele longitudinale din zona Petru Poni erau realizate corespunzător. La acea declaraţie, Tomorug a fost întrebat dacă este de acord să fie testat din punctul de vedere al comportamentului simulat, însă a refuzat.

A revenit asupra declaraţiilor: „Nichita Gheorghe mă ruga să păstrez diverse sume de bani“

Pe 20 mai, la trei săptămâni de la acea declaraţie, Dumitru Tomorug a dat o nouă declaraţie la DNA, în care a spus că „îşi susţine în parte“ cele declarate prima dată, povestind tot atunci cum obişnuia să păstreze banii lui Nichita. În cea de-a doua declaraţie, Tomorug a spus că, în noaptea de 26 aprilie, a fost sunat de Gheorghe Nichita, care i-a spus că îl va căuta Liviu Hliboceanu. „Liviu Hliboceanu mi-a spus că are nevoie de suma de 3.000 de euro. Liviu Hliboceanu a venit la mine cu o maşină a Poliţiei Locale Iaşi (…) Deoarece nu aveam suma de bani cerută la mine, l-am rugat să aştepte 10-15 minute. Am urcat în maşina mea personală (…) şi m-a deplasat spre Aleea Păcurari nr. 62, unde aveam suma respectivă (…) Am luat suma de bani şi m-am întors la domiciliul meu“, a spus Dumitru Tomorug, potrivit surselor judiciare. Acesta a mai declarat că i-a dat cei 3.000 de euro lui Hliboceanu, după care a urcat în casă deoarece îl sunase soţia. Tot pe 20 mai, Tomorug a spus că suma de bani îi fusese oferită de Gheorghe Nichita, înaintea Sărbătorii de Paşti. „Nichita Gheorghe m-a rugat să păstrez aceşti bani, spunând că are probleme acasă, divorţ şi situaţia complicată pe care o are cu Adina Samson. Nu cunosc de unde provenea suma respectivă de bani. Au mai fost şi alte situaţii, aproape lunar, Nichita Gheorghe mă ruga să păstrez diverse sume de bani, cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Arăt că suma de 5.000 de lei mi-a fost dată o singură dată (…) Sumele le păstram la adresa din Aleea Păcurari nr. 62, unde am o relaţie de prietenie cu proprietara imobilului, Paula Vornicu (…) Nu lăsam aceste sume de bani acasă deoarece era mai dificil să explic soţiei de unde erau acestea şi de ce nu avem voie să ne atingem de ei“, a declarat Tomorug la DNA, conform surselor reporterului „Ziarului de Iaşi“. 

Diversiunea lui Tomorug

Tot atunci, Tomorug a precizat că cei 3.000 de euro erau compuşi din bancnote de 100 de euro, puşi „într-un plic alb“, aşa cum îi fusese oferit de către Nichita. Ieri, reporterul „Ziarului de Iaşi“ l-a prins cu minciuna pe directorul tehnic al Primăriei Iaşi. Fără a i se prezenta dovezile deţinute,Dumitru Tomorug a fost întrebat despre faptul că obişnuia să depoziteze banii lui Nichita, iar acesta ne-a răspuns următoarele: „Eu în apartamentul Paulei Vornicu nu am fost niciodată. Nu ştiu de unde vă vin aceste informaţii. (întrebare reporter: domnule Tomorug, ştiţi că declaraţia dumneavoastră de la DNA spune altceva?). Declaraţia mea de la DNA nu spune asta. Şi, atâta timp cât este o anchetă în curs, ce vreţi de la mine?“

Declaraţia dată ieri reporterilor noştri este contrazisă chiar de Paula Vornicu. Aceasta a spus, la DNA, că ştia despre economiile lui Nichita şi că, într-adevăr, şi-a oferit imobilul pentru depozitare. Vornicu a precizat că îl cunoaşte pe Dumitru Tomorug din anul 2003 şi pe Gheorghe Nichita din 2000, pe ambii întâlnindu-i la partid. „De când domnul Nichita Gheorghe a divorţat, respectiv februarie – martie 2014, domnul Tomorug m-a rugat dacă poate lăsa mici sume de bani, pe care i le dădea Nichita Gheorghe, la sediul societăţii mele. Am fost de acord cu acest lucru, iar în perioada următoare Tomorug a lăsat mici sume de bani la sediul societăţii mele. De obicei, sumele erau lăsate după data de 10 sau 15 ale lunii respective şi erau cuprinse între 2.000 şi 3.000 lei. Nu am verificat niciodată cuantumul acestor sume de bani. Tomorug lăsa aceste sume de bani la adresa respectivă, iar de acest lucru ştiam doar eu. Menţionez că domnul Tomorug are cheie de acces de la adresa respectivă“, a spus Paula Vornicu la DNA, potrivit surselor. Contactată telefonic ieri, aceasta a precizat, sec: „Nu comentez!“. 

Tomorug şi Vornicu au o relaţie veche

Voci din PSD şi Primărie susţin că între Dumitru Tomorug şi Paula Vornicu ar fi existat, de-a lungul timpului, o relaţie foarte apropiată. De altfel, în declaraţia de la DNA, Paula Vornicu a spus că avea încredere în Dumitru Tomorug şi doar el avea acces la camera în care se depozitau banii. La rândul său, directorul tehnic a spus că are o relaţie de prietenie cu consiliera judeţeană.

Mai multe detalii pe Ziarul de Iaşi.