Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, contestaţi la CCR

Publicat: Marţi, 14 Mai 2019 14:54 // Actualizat: Marţi, 14 Mai 2019 14:54 // Sursa: romaniatv.net

USR a anunţat că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), și a fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcțiile de judecător al CCR. Anunţul a fost făcut de deputatul Stelian Ion în Parlament.


"Am identificat motive pertinente. În privinţa domnului procuror Gheorghe Stan am vizat în primul rând chestiunea referitoare la incompatibilitate, observând că între momentul numirii şi momentul publicării în Monitorul Oficil, domnul procuror nu şi-a prezentat demisia, ceea ce i-a permis să efectueze anumite acte procedurale. Domnul Stan nu răspuns sau a răspuns greșit la întrebări. CV-ul lui nu ne face să concluzionăm că are pregătire profesională pentru funcția de judecător al CCR. De asemenea nu îndeplinește condiția de independență a unui judecător la CCR. Faptul că a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, faptul că a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi, faptul că ulterior a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupție și care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicații mari, e vorba de pădurile României ne demonstrează faptul că nu e independent din punct de vedere politic”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, marți, la Parlament.

Dan Barna: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga, numiţi judecători la CCR cu încălcarea legii

De asemenea, acesta a adăugat că USR va sesiza CCR și în legătură cu numirea lui Cristian Deliorga, unul dintre motive fiind că audierea acestuia nu a avut loc și în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.

"De asemenea în cazul domnului Deliorga nu și-a depus demisia înaintea numirii. S-a încălcat în mod flagrant legea în Senat, în sensul că audierea nu a fost efectuată și în plenul Senatului, așa cum impune legea. Trist e că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă o umbră, din păcate, asupra CCR. La CCR nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiți profesionali. Chiar dacă jurământul se depune ulterior și mandatul începe ulterior, condiția legală e aceea ca de la momentul numirii să nu mai aibă calitatea de magistrat, sau care presupune o incomptabilitate. Numirea se face de către Cdep sau Senat și se finalizează cu publicarea deciziei de numire. E atipic, nefiresc să fii numit judecător CCR, să apari în Monitorul Oficial, să beneficiezi de imunitate, și să dispui acte procesuale în cauzele pe care le ai spre soluționare”, a explicat Stelian Ion.

Pe 7 mai, Camera Deputaților a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în funcția de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

În aceeași zi Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcția de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Cristian Deliorga Gheorghe Stan membri CCR stelian ion
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H