Ghid de călătorie pentru cei ce pleacă să petreacă Paştele în străinătate

Românii care urmează să petreacă Sărbătorile de Paşte în străinătate pot consulta un ghid care conţine informaţii punctuale pentru principalele destinaţii de vacanţă - Austria, Bulgaria, Elveţia, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie şi Turcia, pus la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe.
Iulian Tudor
29 apr. 2013, 13:24
Ghid de călătorie pentru cei ce pleacă să petreacă Paştele în străinătate

Pentru călătoriile în afara graniţelor, MAE recomandă următoarele:

-Verificati valabilitatea documentelor dumneavoastra de calatorie.

– Nu aveti nevoie de viza pentru a calatori în tarile Uniunii Europene (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Bulgaria). Intrarea se face în baza pasaportului sau a cartii de identitate.

– Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor români care intentioneaza sa ramâna pentru o perioada îndelungata pe teritoriul unui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a României si sa îsi anunte prezenta în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactati în situatii de urgenta.

– Aveti grija ca documentul de calatorie – pasaport sau carte de identitate, dupa caz – sa fie valabil si în buna stare!

– Lasati familiei dumneavoastra din România copii ale documentului dumneavoastra de calatorie si ale politei de asigurare!

– Lasati familiei dumneavoastra date privind itinerariul calatoriei dumneavoastra, precum si modalitatile în care puteti fi contactat!

– Va recomandam sa pastrati în locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit. Copiile documentelor importante, pastrate separat de cele originale, pot fi utile în cazul pierderii/furtului acestora.

– Procurati-va un ghid de calatorie pentru destinatia aleasa.

– Daca ati ales sa calatoriti cu autoturismul, asigurati-va ca toate documentele necesare sunt valabile, inclusiv Cartea verde. Asigurati-va ca detinerea si, respectiv, folosirea dispozitivelor anti-radar si de detectare radar nu sunt interzise întara în care va deplasati si nici în tarile de tranzit.

– Daca sunteti membru al Automobil Clubului din România puteti beneficia de serviciile acestuia în caz de nevoie.

– În cazul unor incidente care afecteaza siguranta dumneavoastra sau a bunurilor dumneavoastra, este necesar sa sesizati atât biroul local de politie, cât si cel mai apropiat oficiu consular românesc. Asigurati-va ca aveti lista cu numere de urgenta necesare în cazul producerii unor astfel de incidente.

– Nu va angajati sa transportati bagajele unor persoane necunoscute. Exista riscul ca acestea sa contina produse interzise, iar dumneavoastra veti suporta consecintele legii!

– Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

– În cazul în care folositi medicamente pe baza de reteta, va recomandam sa aveti cu dumneavoastra reteta prescrisa de medic.

– Încheiati o asigurare medicala si de viata, dar si o asigurare de calatorie valabila pentru tara în care doriti sa calatoriti.

– În cazul în care doriti sa calatoriti cu un animal de companie, va recomandam sa obtineti toate documentele necesare pentru acesta.

– Tineti cont de faptul ca, potrivit reglementarilor comunitare, este interzisa trecerea frontierei UE cu sume mai mari de 10.000 euro în numerar.

– Limitele cantitative pentru introducerea în U.E. a anumitor produse sunt : 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfum.

– Nu uitati! Drogurile de orice tip si substantele dopante sunt interzise, indiferent de destinatia aleasa.

Atunci când va aflati în strainatate:

– Sunteti responsabili pentru orice încalcare a legilor locale, chiar daca nu le cunoasteti!

– Respectati traditiile si obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenta legii penale a tarii respective!

– Evitati implicarea în demonstratii sau manifestari de strada în tarile vizitate!

– Indiferent de zona de destinatie, pastrati documentele, lucrurile de valoare, biletele de calatorie, banii si cartile de credit în locuri sigure si nu le expuneti în mod vizibil asupra dumneavoastra sau în masini!

– Încuiati mereu autoturismele si asigurati-le cu sisteme de alarma!

– În cazul calatoriilor cu autobuzul sau trenul, fiti atenti la bagajele dumneavoastra pe întreaga durata a calatoriei!
– Nu conduceti autoturismul sub influenta alcoolului! Exista tari în care riscati pedeapsa cu închisoarea.

– Respectati mediul înconjurator!

– Evitati deplasarea în zone periculoase!

Vezi atenţionările pentru fiecare ţară aici.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!