Ghidul Sărbătorilor petrecute acasă. Cum să ai un AN NOU FERICIT

Suna ciudat, dar mai mult timp petrecut cu familia in perioada Sarbatorilor iti poate provoca o criza de identitate. Iata cum te bucuri alaturi de cei dragi fara sa uiti cine esti azi!

30 dec. 2014, 04:28
Ghidul Sărbătorilor petrecute acasă. Cum să ai un AN NOU FERICIT

Esti un adult responsabil si fericit, dar imediat ce te intorci in casa in care ai crescut, ai impresia ca n-ai plecat de fapt niciodata. Sigur, asta nu e neaparat un lucru rau (prajiturelele cu ciocolata ale mamei… mmm!), dar te poate afecta la nivel psihic.
„Ceva banal, precum faptul ca te gasesti din nou in dormitorul copilariei tale, poate avea un efect deregresiune asupra ta”, explica medicul psihologJenn Berman.
„E adevarat ca ti-ai luat zborul in alt oras, ca ti-ai construit o cariera si poate o relatie de iubire, dar atunci cand te intorci acasa, vechea ta identitate isi cere drepturile, iar asta te poate deruta”.
Si totusi, trebuie sa recunosti ca ti-e dor de ai tai si ca abia astepti sa petreci ceva mai mult timp cu ei in perioada Sarbatorilor, asa ca respira adanc si lasa-ne sa te ajutam sa treci mai usor prin aceasta experienta putin ciudata.

Citeste si: Petrecere in familie

Reintalnirea cu cea din trecut
Pentru parintii tai, timpul care a trecut n-a schimbat absolut nimic – esti aceeasi persoana care a trait langa ei atatia ani. Fie ca iti placea sa mananci pizza dimineata, la pranz si seara, dar acum esti o impatimita a meniurilor sanatoase, fie ca erai certareata familiei, dar cu anii te-ai mai „indulcit”, ai tai nu vad schimbarea – sau nu vor sa o vada.

„Identitatea lor se bazeaza pe identitatea ta”, explica Erika Holiday, medic psiholog in California. „Asta se numeste homeostazie, fenomen care se refera la dorinta de constanta. Atata timp cat rolurile fiecarui membru sunt bine stabilite, identitatea lor e in siguranta. Prin urmare, parintii tai vor incerca, fara sa-si dea seama, sa te readuca la stadiul tau anterior, cel din copilarie”.

La fel se intampla si in cazul prietenilor vechi. „Acele relatii se bazeaza pe identitatea voastra de atunci si e putin dezamagitor sa realizati ca nu mai aveti atat de multe lucruri in comun”. Din dorinta de a reface legaturile, s-ar putea sa te simti presata sa joci din nou rolul din liceu. „De fiecare data cand ma intorc in orasul natal si imi revad prietenii, simt ca ei se asteapta sa fiu aceeasi fata care petrecea pana dimineata. Nu mai sunt fata aia nebuna, am crescut”, se confeseaza Laura, 27.

Iata Ghidul Sarbatorilor petrecute acasa pe cosmopolitan.ro