Ghişeul.ro a făcut primul milion de lei

Platforma Ghişeul.ro a înregistrat peste 6.100 de tranzacţii de plăţi online prin card bancar, în valoare de circa 1,1 milioane de lei. Mai mult de jumătate dintre tranzacţii au fost plăţile pentru rezervări de domenii internet la ICI Bucureşti. Diferenţa: plăţi de impozite şi taxe către administratiile locale.

23 ian. 2012, 15:30
Ghişeul.ro a făcut primul milion de lei

Două primării au înregistrat cele mai multe tranzacţii (1.754), dintre cele 20 de primării membre ale Sistemului Naţional Electronic de Plată (SNEP), potrivit NoCash.ro. Primăria din Târgu Mureş este prima şi singura administraţie locală care a trimis credenţialele („user-ul si parola”) acasa la contribuabil, ceea ce a făcut-o egala unor administraţii locale mai mari.

 

 

Târgu Mureş are 150.000 locuitori şi un volum de plăţi de impozite comparabil cu cel înregistrat de contribuabilii primăriei Sectorului 2 Bucureşti, unde credenţialele sunt tipărite dar nedistribuite. Sectorul 2 are o populaţie de 363.000 de locuitori – se mai spune în raportul NoCash.

 

Toate instituţiile publice care încasează taxe şi impozite locale trebuie să se înroleze în SNEP, până la 30 iunie, conform HG 1235/2010. Impozitele se pot plăti şi la POS-urile instalate la ghişeele administraţiilor fiscale din 145 de localităţi şi pe Internet în 36 de oraşe.

 

Plata prin card a taxelor şi impozitelor locale era posibilă doar în 30 de localităţi prin POS şi în 5 online în 2009, se mai spune în NoCash.ro, portalul de documentare în domeniul cardurilor bancare, realizat de firma de consultanţă financiară Zero Cash.