Gigantul finlandez care vine în România. Vor fi 540 de angajări pe salarii occidentale

Nokian face fabrică de anvelope de 626 milioane de euro la Oradea. Guvernul a aprobat un grant de 99 milioane de euro.

23 ian. 2023, 12:52
Gigantul finlandez care vine în România. Vor fi 540 de angajări pe salarii occidentale
Nokian face fabrică de anvelope de 626 milioane de euro la Oradea.

Producătorul finlandez Nokian Tyres a solicitat un ajutor de stat Guvernului pentru construirea fabricii de anvelope de la Oradea, investiție estimată la peste 620 milioane de euro, unde vor fi create peste 540 de noi locuri de muncă, iar salariul mediu brut va depăși 2.000 de euro, se arată într-un Memorandum care se va discuta miercuri la Guvern.

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, a renunțat la fabrica sa din Rusia din cauza războiului cu Ucraina și a ales Oradea pentru o nouă uzină în valoare de 626 mil. €. Guvernul României le-a aprobat finlandezilor un grant de 99,55 mil. €.

Angajări pe bandă rulantă. Se dau salarii între 4.000 de lei și 8.500 de lei net pe lună

Am aflat cine este gigantul finlandez care vine în România. Vor fi sute de angajări, iar salariile vor fi mai mari decât în ţările vecine. Așadar, unde trebuie să se adreseze românii care vor să muncească pentru un angajator străin, vedeți în articolul de mai jos.

Un gigant finlandez își face fabrică în România. Are nevoie de 500 de angajați și oferă salarii foarte bune
Compania finlandeză Nokian Tyres va deschide o fabrică și în România, la Oradea.

Compania ar avea nevoie de sute de angajați, iar salariile oferite muncitorilor ar urma să fie aproape duble față de media salarială din alte țări unde compania mai are filiale.

La cât se va ridica investiția finlandezilor de la Nokian Tyres în România
​Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru construcția fabricii de anvelope la Oradea. De asemenea, salariile nete ar urma să fie de peste 5800 de lei, ceea ce înseamnă dublu față de media salarială din zonă, potrivit hotnews.ro.

După plecarea din Rusia cauzată de războiul cu Ucraina, producătorul finlandez de anvelope Nokian și-a îndreptat atenția către țara noastră.

Oradea, cea mai bună alegere pentru finlandezii de la Nokian Tyres. „Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Ea a mai spus că Nokian a avut de ales între 40 de obiective pentru relocare și că a luat în considerare disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice, sursele de energie verde, dar și accesul la calea ferată, toate oferite de România.

Potrivit unei analize realizate de Reuters, economia țării noastre o va depăși pe cea a vecinilor. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul fondurilor europene, a unui leu stabil, precum și cu ajutorul investitorilor străini.

În contextul în care multe companii părăsesc Rusia din cauza războiului, țara noastră este una ideală pentru aceste relocări.

Un sondaj realizat de Ernst&Young, anul trecut, releva că peste 50 de companii străine vor să înființeze sau să își extindă operațiunile în țara noastră. Este vorba, de regulă, de lanțuri de aprovizionare și logistică. Astfel, România se clasează pe locul patru în Europa după intenția de a investi, arată studiul.

Citește și Angajări Lidl 2023. Cu cât au crescut salariile unui casier Lidl. Se dau bonus lunar tichete de masă şi vouchere cadou

Fabrica de anvelope de la Oradea va avea 500 de salariați și va produce anvelope pentru SUV-uri și alte vehicule de clasă mare.

Executivul enumeră următoarele efecte la nivel local și național:

  • Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.
  • Nokian Tyres va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților.
  • Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă.
  • Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026.
  • În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro.
  • Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an.
  • În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.
  • Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro.
  • Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente.
  • Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.”, se arată în Memorandum.

În document se mai menționează că investiția Nokian care va fi derulată în România va implica o componentă de cercetare-dezvoltare, reunind specialiști locali în domeniu, care va dezvolta sau îmbunătăți familiile de produse ce vor fi dezvoltate în această nouă fabrică.

Nokian intenționează ca fabrica din România să fie prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, potrivit documentului.