Gigi Becali, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul Puiu Popoviciu. Ce pedeapsă riscă VIDEO

Gigi Becali s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul DNA, unde procurorii l-au înştiinţat că este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului într-un dosar ce-l viza pe omul de afaceri Puiu Popoviciu. Faptele sunt pedespsite cu închisoare de la şase luni la trei ani, respectiv unu la 5 ani.

09 mart. 2016, 08:10

UPDATE 14.15 Gigi Becali este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, arată DNA într-un comunicat. Procurorii susţin că Becali a dat declaraţii false în calitate de martor, contrazicând atât faptele la care avusese acces, cât şi propriile declaraţii date anterior în dosar. 

Faptele sunt pedepsite cu închisoare.

Noul Cod Penal Art. 273

Mărturia mincinoasă

(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Noul Cod Penal Art. 269

Favorizarea făptuitorului

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

 

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

BECALI GEORGE, om de afaceri, sub aspectul infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, ambele în formă continuată 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
Omul de afaceri Becali George a fost audiat în calitate de martor, în zilele de 27 octombrie 2014 și 15 februarie 2016, în dosarul 9577/2/2012 al Curții de Apel București – Secția I Penală. În aceste împrejurări, Becali George a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea. Becali George, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esențial, cu eficiență probatorie, concludente și pertinente în cercetarea și soluționarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanța de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.

Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță a fost mediatizat prin comunicatul nr. 949/VIII/3 din data de 21 decembrie 2012, la finalizarea anchetei, când au fost trimiși în judecată 11 inculpați, pentru infracțiuni care ar fi creat un prejudiciu important în dauna bugetului de stat și în dauna Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București USAMV.

În prezenta cauză, suspectului Becali George i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


UPDATE ora 11.10 Gigi Becali a părăsit sediul DNA după o oră, declarând la ieşire că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă.

Ora 10.00. Miercuri dimineaţă, înainte de a intra la DNA, Gigi Becali se arăta încrezător. „Sunt chemat în legătură cu acea declaraţie a mea, în legătură cu dosarul lui Puiu Popoviciu. Vă spun că mărturie mincinoasă n-are cum să fie. Orice aş spune eu, infracţiunea asta de abuz în serviciu este pe acte doveditoare. dacă a făcut evaluarea mai mare, dacă a făcut majorare de capital… E pe acte…

Orice aş spune şi orice aş declara eu în acest dosar, nu are relevanţă, pentru că eu n-am cum să ştiu ce ştie procurorul şi judecătorul. Infracţiunea în dosarul respectiv este pe acte, nu pe ce spune Becali.

Nu mi-am schimbat nicio declaraţie. Dacă nu mai ţin minte din 2006 asta nu înseamnă că mi-am schimbat declaraţiile„, a declarat Gigi Becali.

Citeşte şi Gigi Becali, un nou dosar la DNA. Este acuzat de mărturie mincinoasă

Gigi Becali a făcut în 2006 un denunţ pe baza căruia procurorii au demarat o anchetă în cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu, judecat în legătură cu retrocedarea a două terenuri din zona Băneasa. Ulterior, luna trecută, Gigi Becali nu a mai recunoscut denunţul făcut în urmă cu zece ani.