GIGI BECALI, dosar-BOMBĂ: este implicat în crimă organizată şi spălare de bani: riscă alţi 15 ani după gratii

GIGI BECALI este urmărit penal într-un dosar "bombă" al DIICOT Iaşi, în ceea ce pare a fi cel mai periculos dosar al latifundiarului. În acesta se fac cercetări pentru infracţiuni de crimă organizată. Patronul echipei Steaua Bucureşti este considerat lider al unei grupări infracţionale specializate în spălare de bani ce ar fi adus statului prejudicii de milioane de euro. Pe numele lui Becali a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani. El riscă, potrivit Codului Penal în vigoare, până la 15 ani de puşcărie. Alături de Becali, alte câteva zeci de persoane sunt cercetate de procurori ca fiind membri ai reţelei. 

26 ian. 2014, 09:56
GIGI BECALI, dosar-BOMBĂ: este implicat în crimă organizată şi spălare de bani: riscă alţi 15 ani după gratii

Sursele „Ziarului de Iaşi” au dezvăluit în premieră detalii incredibile despre activitatea lui Gigi Becali. Se pare că acesta şi-ar fi folosit, în ultimii ani, majoritatea firmelor pentru a prejudicia masiv statul. Aceleaşi surse lansează o ipoteză surpriză: una dintre filierele de spălare de bani ar fi fost şi Avicola Iaşi – Steaua. Cel mai fierbinte dosar din justiţia ieşeană se află pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Controversatul om de afaceri George Becali, finanţatorul clubului de fotbal Steaua Bucureşti, este urmărit penal de procurorii ieşeni pentru crimă organizată în ceea ce pare a fi cel mai „greu” dosar instrumentat până acum de justiţia română împotriva fostului europarlamentar. Becali este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de infracţiuni la legea spălării banilor. Concret, susţin sursele „Ziarului de Iaşi”, Becali ar fi pus pe picioare un mecanism de spălare de bani în care şi-ar fi folosit majoritatea firmelor pe care le deţine, inclusiv firma Avicola SA şi clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

Citeşte şi LOVITURĂ CRUNTĂ PENTRU GIGI BECALI. Consiliul Concurenţei l-a AMENDAT pentru preluarea ARCOM, în 2008

GIGI BECALI, Prejudiciu de milioane de euro

Noul dosar al lui Gigi Becali a ajuns la DIICOT pe 31 octombrie 2013, fiind declinat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. La această instituţie, pe 14 iunie 2013, dosarul fusese înaintat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, acolo unde ajunsese de la Parchetul General. Iniţial, cercetările din acest dosar vizau modul în care George Becali şi-ar fi îndeplinit obligaţiile privind investiţiile ce ar fi trebuit să le facă la Avicola în momentul în care a preluat societatea. În vara anului trecut, procurorii Parchetului General au dispus efectuarea unui control la toate firmele fostului europarlamentar. Verificările au fost efectuate de către Oficiul Naţional de Combatere şi Prevenire a Spălării Banilor (ONCPSB). Reprezentanţii acestei instituţii au realizat un raport de peste 300 de pagini, în care au scos în evidenţă că sunt suspiciuni că societăţile latifundiarului din Pipera ar fi fost folosite de acesta, ani la rând, pentru a prejudicia statul. Metodele de spălare de bani, susţin sursele noastre, ar fi fost diverse, fiind implicate zeci de firme şi persoane din toată ţara. Una dintre metode ar fi fost cea a creditării fictive a unor firme de către Becali, pentru ca, după aceea, acesta să solicite înapoi şi chiar să obţină respectivele sume virtuale. În raportul ONSPSB s-ar face referire şi la clubul de fotbal Steaua Bucureşti, care ar fi fost băgat de Becali în filiera spălării de bani. Există informaţii chiar că ar fi fost efectuate tranzacţii de bani suspecte între Steaua şi Avicola. De altfel, un alt raport al ONSPSB referitor la clubul Steaua Bucureşti a fost inclus şi în dosarul „Transferurilor”, în care mai multe persoane din lumea fotbalului sunt judecate pentru infracţiuni de corupţie. În respectivul document se preciza că exista posibilitatea ca o parte din banii depuşi ca aport la clubul Steaua să provină din infracţiuni comise de clanul interlop „Cămătaru”. „Având în vedere suma (care a fost depusă în mai multe tranşe în cuantum de miliarde de lei în conturile SC Fotbal Steaua Bucureşti SA, cu motivaţia «aport capital social»), este impropie manipularea acesteia în cash. În mod normal, operaţiuni de asemenea valori se efectuează, prin viramente bancare, din contul acţionarului către societatea căreia îi face aport la capitalul social (…) Este posibil ca prin astfel de operaţiuni de depunere/ retragere de numerar George Becali să încerce să ascundă provenienţa reală a banilor”, se preciza în acel document. În acelaşi dosar cu Becali mai sunt cercetate peste 10 persoane, prejudiciul precizat de sursă fiind de „câteva milioane de euro”. În ceea ce priveşte infracţiunile la legea spălării banilor, lui Becali i se reţine articolul 23 din respectivul act normativ, ce prevede pedepse de până la 15 ani de puşcărie, potrivit Codului Penal în vigoare.

Citeşte şi: Mesajul secret al lui Gigi Becali din închisoare pentru şefii Stelei

GIGI BECALI: Dosarul „Avicola” nu l-a lăsat să fugă din ţară

În luna mai a anului trecut, dosarul „Avicola” s-a „activat” când George Becali a vrut să plece din ţară înspre Israel. Concidenţă, fix în ziua în care Becali a vrut să părăsească România, procurorii Parchetului General începeau urmărirea penală împotriva latifundiarului şi emiteau o interdicţie de a nu părăsi ţara pe numele acestuia. A doua zi după aceste acţiuni juridice, Becali avea să fie condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. La scurt timp după începerea urmăririi penale pe numele lui Becali în dosarul „Avicola”, Tribunalul Iaşi a decis suspendarea judecăţii dosarului de insolvenţă al firmei. S-a considerat că dosarul aflat în lucru la procurori are legătură şi cu prăbuşirea societăţii ieşene. Sentinţa avea să fie atacată de mai mulţi creditori care mai au de recuperat bani de la Avicola. George Becali are la activ trei condamnări la închisoare, executând, în prezent, în urma contopirii, pedeapsa de trei ani şi jumătate de închisoare. „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit că Becali a fost implicat şi într-o afacere bancară suspectă, alături de patronul băncii Comerciale Carpatica, Ilie Carabulea. Prin intermediul Avicola, Becali ar fi obţinut, în 2005, un împrumut de 50 de miliarde de la Carpatica. Creditul a fost garantat de însuşi Carabulea, proprietar al băncii, la două zile după semnarea contractului.

Citeşte Gigi Becali se comportă ca un DICTATOR în închisoare. Face pe stăpânul şi îi terorizează pe toţi