Ginerele lui Trump, Jared Kushner, în Maroc pentru planul de pace israelo-palestinian

Publicat: Miercuri, 29 Mai 2019 14:16 // Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2019 14:16 // Sursa: romaniatv.net

Ginerele şi consilierul lui Donald Trump Jared Kushner a fost primit de regele Marocului la Rabat, înainte să efectueze săptămâna aceasta o vizită în Iordania, în căutare de sprijin faţă de planul său de pace israeliano-palestinian, a cărui parte economică urmează să fie dezvăluită în iunie la Manama, relatează AFP.

De la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump îşi afişează voinţa de a ajunge la ”acordul ultim” între israelieni şi palestinieni, sperând să reuşească acolo unde predecesorii săi - republicani şi democraţi - au eşuat. Însă ecuaţia se anunţă deosebit de delicată, în contextul în care palestinienii boicotează administraţia americană, după ce Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în decembrie 2017.

Kushner, care nu-şi ascunde intenţia de a ademeni o parte a palestinienilor cu promisiunea unei veritabile dezvoltări economice, ştie că va avea nevoie de susţinerea ţărilor arabe aliate Statelor Unite. După vizita în Maroc, marţi, el urmează să efectueze vizite în Iordania, iar apoi în Israel, până la 31 mai, a anunţat un reprezentant al Executivului american sub protecţia anonimatului, potrivit news.ro.

Jared Kushner a fost primit marţi de regele Marocului, Mohammed al VI-lea, la o întrevedere organizată la reşedinţa regală, la Rabat. Ei au discutat despre ”evoluţiile şi dezvoltările pe care le-ar putea cunoaşte regiunea Africa de Nord şi Orientul Mijlociu” şi despre parteneriatul strategic între Statele Unite şi Maroc, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al palatului regal.

Discuţiile de la Rabat, înaintea unei cine cu ocazia unei dezlegări a postului Ramadanului au avut loc în prezenţa altui consilier al lui Donald Trump, Jason Greenblatt, iar de partea marocană a consilierului regelui Fouad Ali El Himma şi ministrului marocan de Externe Nasser Bourita.

Greenblatt s-a declarat marţi seara, pe Twitter, ”onorat” că a particpat la această cină ”împreună cu maiestatea sa regele Mohammed al VI-lea”, căruia i-a lăudat ”înţelepciunea”. ”Marocul este un prieten important şi un aliat al Statelor Unite”, a declarat el, potrivit news.ro.

Plan ultrasecret

Ce ţări vor participa la Conferinţa de la Manama, capitalei Bahrainului, la 25 şi 26 iunie?Aceasta este o întrebare crucială pentru soarta planului - al cărui conţinut politic nu a fost dezvăluit încă - care face obiectul unor speculaţii intense. Emiratele Arabe Unite (EAU) au confirmat prezenţa, însă Palestina, a anunţat - fără vreo surpriză - că nu va participa. Intitulată ”De la pace la prosperitate”, întâlnirea din Bahrain urmează să reunească, în afară de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi lumii afacerilor.

Potrivit preşedinţiei americane, este vorba despre o oportunitate de a ”încuraja susţinerea investiţiilor şi iniţiativelor economice potenţiale care ar putea să fie făcute posibile de un acord de pace”.Însă palestinienii au denunţat cu forţă, prin vocea lui Saëb Erakat, secretarul general al Organizaţiei Eliberării Palestinei (OLP), încercări vizând să promoveze ”o normalizare economică a ocupaţiei israeliene a Palestinei”, potrivit news.ro.

Bashar al-Masri, unul dintre oamenii de afaceri palestinieni cei mai vizibili, care a cooperat cu parteneri internaţionali şi cu Israelul în vederea investirii a 1,4 miliarde de dolari în construirea noului oraş palestinian Rawabi, a respins, la rândul său, invitaţia la conferinţă.

Jared Kushner - care a rămas evaziv cu privire la conţinutul planului său, înconjurat de cel mai mare secret - promite de mai multe luni idei noi, subliniind că abordările tradiţionale nu au permis să se ajungă la un acord.
El refuză, astfel, să vorbească despre ”soluţia cu două state”, israelian şi palestinian, aflat cu toate acestea în centrul diplomaţiei mondiale de ani de zile.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H