Gorbaciov avertizează: Este urgenţă să se facă eforturi pentru împiedicarea unei noi curse a înarmării

Publicat: Joi, 08 Noiembrie 2018 23:22 // Actualizat: Joi, 08 Noiembrie 2018 23:22 // Sursa: romaniatv.net

Fostul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a apreciat joi că este urgent să se depună eforturi în vederea împiedicării unei noi curse a înarmării.

”Sper ca o cursă a înarmării să poată să fie oprită şi să putem continua dezarmarea nucleară” pe care a lansat-o împreună cu fostul preşedinte american Ronald Reagan, a declarat Gorbaciov.

 Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a făcut această declaraţie după ce a participat, la Moscova, la premiera unui film al lui Werner Herzog care are la bază discuţii ale sale cu acesta.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută că intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), pe care Gorbachev şi Reagan l-au semnat către sfârşitul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Rusia că-l încalcă, potrivit news.ro.

Gorbaciov, care a preluat puterea în 1985, a demisionat de Crăciun, în 1991, după implozia blocului sovietic, se bucură de o apreciere internaţională tocmai datorită rolului pe care l-a jucat în încheierea Războiului Rece.

Însă el este criticat frecvent acasă, unde mulţi îl consideră vinovat de sfârşitul Uniunii Sovietice şi de sărăcia şi haosul politic care au urmat.

Gorbaciov s-a declarat, tot joi, separat, îngrijorat de ”încercări de a duce lumea înapoi în trecut”, avertizând că o relansare a cursei înarmării constituie cel mai mare pericol, potrivit news.ro

El s-a declarat profund îngrijorat de faptul că ”unii vorbesc despre un război nuclear ca despre un lucru permis, se pregătesc pentru asta şi-i discută posibilele scenarii”.

Fostul lider sovietic a subliniat că a convenit cu Reagan că ”un război nuclear nu poate fi câştigat şi trebuie să nu fie purtat vreodată”, o declaraţie care, în opinia sa, trebuie reamintită în prezent.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7205
RON
26 Jun
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H