GRĂDINA DIN BALCON te scuteşte de drumurile la piaţă. Cum să cultivi roşii, salata sau mirodenii la bloc

Oricât de mic ar fi balconul, cu puţină imaginaţie şi sudoare, acesta poate fi transformat într-o grădină de unde proprietarul îşi poate cultiva verdeţurile pentru mâncare şi chiar roşiile sau ardeii. Grădina din balcon va avea un rol benefic şi asupra copiiilor din casa respectivă, care vor putea fi implicaţi în proces. 

24 mai 2015, 08:10
GRĂDINA DIN BALCON te scuteşte de drumurile la piaţă. Cum să cultivi roşii, salata sau mirodenii la bloc

Locuitul la bloc, nu înseamnă că proprietarul nu se poate bucura de beneficiile unei grădini. Cu puţină pricepere şi mai multă voinţă balconul poate aduce multe satisfacţii culinare locatarilor. Cei cu balcoane mai mici îşi pot cultiva cel mai des folosite ingrediente în bucătărie, respectiv mirodeniile cum ar fi, mărarul, leuşteanul, cimbrul, busuiocul…etc. Cei cu bacoane mai mari pot scuti câteva drumuri la supermarket cultivându-şi pe propriul balcon roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, spanac şi salată. 

Citeşte şi Cum să îţi transformi balconul într-un colţ de RAI. Exemple care te vor lăsa mască GALERIE FOTO

Şi într-un caz şi celălat, indiferent de mărimea balconului, plantele vor fi crescute în ghivece sau orice alte vase, singura condiţie fiind aceea ca recipientul să aibă o gaură pe fund care va ajuta la drenaj. Pentru un rezultat bun se va folosi pământ de flori, pământul de grădină existând riscul să fie adus cu dăunători. Pământul mai poate fi îmbunătăţit cu gunoi de grajd vechi, de minim 3-5 ani. 

Un alt sfat care contribuie la succesul demersului grădinii din balcon este acela ca soiurile plantate, respectiv seminţele sau răsadurile, să fie de talie mică. 

Puteţi să procuraţi seminţele de la piaţă, din magazinele specializate şi chiar din raioanele de grădinărit de la marile magazine de bricolaj. RomaniaTV.net vă recomandă să achiziţionaţi seminţe româneşti, de la ţărani, sau seminţe bio, certificate de Uniunea Europeană – pe ambalajul produsului trebuie să apară eticheta bio, sub forma unei frunze verzi.

Iată care sunt mirodeniile care se simt excelent şi la bloc şi care pot fi plantate primăvara:

Busuiocul

Busuiocul se simte excelent la lumina soarelui şi la penumbră, însă trebuie să îl udaţi bine în zilele fierbinţi de vară. Planta este productivă atunci când este mereu culeasă – rupeţi frecvent frunzele şi florile, pentru a încuraja creşterea. Dacă doriţi, puteţi să lăsaţi mugurii florilor pentru o scurtă perioadă, după care îi rupeţi, scoateţi seminţele şi le uscaţi, pentru plantări ulterioare.

Busuiocul poate fi folosit proaspăt la salate, sosuri şi mai ales la celebrul pesto.

În plus, el este şi un insecticid natural excelent, alungând ţânţarii.

Se seamănă direct în pământ, primăvara.

Arpagicul

Arpagicul se simte şi el foarte bine la soare, dar şi la penumbră, aşa că cel mai bine oferiţi-i un loc în care să aibă parte de ambele. Arpagicul se întreţine extrem de uşor şi atunci când creşte prea mare pentru ghiveciul său, poate fi mutat în altele. Trebuie să îl culegeţi constant, pentru a încuraja creşterea şi să îl folosiţi mereu proaspăt, pentru cea mai bună aromă – o combinaţie subtilă între ceapă şi usturoi.

Arpagicul poate fi adăugat la crema de brânză, la ouă, salate şi la marinate.

Coriandrul

Coriandrul proaspăt este o mirodenie excelentă pentru sosuri şi marinate.

El creşte cel mai bine când este rece afară, în locuri însorite şi parţial însorite. Solul trebuie să fie bine drenat.

Pătrunjelul

Pătrunjelul este şi el uşor de crescut şi se simte bine la soare sau în locuri parţial umbrite, în sol umed şi bine drenat. Trebuie cules des, iar dacă doriţi să îl păstraţi proaspăt, puneţi-l într-un vas cu apă.

Citeşte şi Cum să îţi transformi balconul într-o adevărată grădină GALERIE FOTO

Cimbrul

Cimbrul este un adaos minunat în micuţa dumneavoastră grădină, întrucât este uşor de întreţinut şi poate fi folosit în bucătărie în foarte multe feluri. Se ţine la soare, iar solul trebuie să fie drenat şi umed. Când îl culegeţi, tăiaţi fire întregi.

Cimbrul este minunat pentru vinaigrette, marinate şi pui.

Dacă semănaţi la începutul lunii mai, aşa cum este recomandat, prima recoltă va fi în iunie. Seminţele se seamănă în straturi şi se acoperă cu un strat subţire de pământ fin sau compost cernut.

Oregano

Oregano este o plantă mediteraneană, care iubeşte lumina. Ea are nevoie de un sol bine drenat şi este uşor de crescut. Cea mai bună perioadă pentru plantare este în lunile martie- aprilie. După aproximativ o lună, veţi avea prima recoltă de oregano. Puteţi culege planta imediat după ce are câţiva centimetri înălţime.

Experţii recomandă culegerea frunzelor dimineaţa, când uleiurile sunt mai puternice. La fel ca şi la celelalte plante aromatice, înlăturaţi florile imediat cum încep să se formeze, pentru a încuraja creşterea.

Cultivarea roşiilor

Cele mai potrivite pentru culturile de balcon sau terase sunt rosiile cherry, pentru ca sunt şi decorative, frumoase, scrie eva.ro. Cel mai bine este sa cumperi rasaduri gata crescute, pe care le gasesti in magazine specializate.

Alege rosii cherry din specia cherrola. Sunt, la maturitate, putin mai mari decat ciresele, dulci si aromate si pline de vitamine. Au nevoie de multa lumina, multa hrana si, de aceea trebuie cultivate in soluri fertile, ingrasate treptat cu ingrasaminte naturale.

Dupa ce incepe sa creasca, rosia trebuie sustinuta cu un arac sau de un spalier si legata cu material textil imediat sub frunze, inconjurand tulpina, in asa fel incat fructele sa aiba loc sa creasca. Tufa ta de rosii va produce rod pe tot parcursul verii, in mai multe etape. Nu o sa poti face bulion si suc de rosii, dar sigur planta ta iti va darui cel putin 10 kilograme de rosii pana la finele lui septembrie, si iti va bucura ochiul, cu o investitie minima.

Salata, cultiv-o ca în joacă

Partea buna este ca salata creste foarte repede, partea rea este ca ai nevoie de ceva mai mult spatiu. O poti cultiva insa in vase suspendate, pentru ca asa castigi spatiu, sau in jardiniere amplasate pe marginea balconului. Cea mai buna solutie este sa alegi trei-patru soiuri de salata pe care le cultivi impreuna, intr-un singur vas, pentru a obtine decor si productie. Alege soiuri care au frunze diferite, cu nuante de verde diferit si, neaparat, si un soi de salata cu funza brun-rosie, pentru ca jardinierele sa fie frumoase si aspectoase, iar salata gustoasa.

Salata, indiferent de soi, creste in sol bogat in humus, are nevoie de soare si multa apa. Nu trebuie sa adaugi ingrasamant pe parcursul cresterii si, in general, cu mici variatii, de la soi la soi, sunt suficiente 10-14 zile pentru ca salata sa ajunga la maturitate.

Combina salata creata cu cea de culoare verde proaspat cu inima densa si galbena, care rezista foarte bine la caldura.