Când e bine să uzi trandafirii din grădină dacă afară e caniculă. Specialiștii vin cu sfaturi importante pentru ca florile să nu se ofilească din cauza temperaturilor caniculare.
Temperaturile ridicate pot afecta serios trandafirii din grădină. Specialiștii avertizează că, pe perioada caniculei, un simplu gest banal precum udarea poate avea efecte devastatoare asupra florilor.
Trandafirii se udă de regulă o dată la trei-patru zile, însă, pe timp de caniculă, florile trebuie udate de două-trei ori pe săptămână. Grădinarii avertizează că solurile nisipoase se usucă mai repede și că este nevoie să udăm mai des plantele.
Atenție, nu se recomandă udarea zilnică, pentru că duce la apariția bolilor fungice și sufocarea rădăcinilor. Este important ca între două udări, stratul superior al solului (aproximativ 3-4 cm) să apuce să se usuce, scrie playtech.ro.
Potrivit specialiștilor, în perioada caniculei un trandafir are nevoie de 8-10 litri de apă. Aveți grijă ca apa să ajungă la rădăcinele adânci ale plantei.
Trandafirii tineri au nevoie de mai puțină apă, între 3 și 5 litri, însă trebuie să fie udați mai des.
Potrivit specialiștilor, momentul zilei în care se udă plantele este esențial. Grădinarii recomandă ca plantele să se ude doar dimineața devreme sau seara, atunci când soarele nu arde.
Una dintre cele mai frecvente greșeli în îngrijirea trandafirilor vara este faptul că mulți obișnuiesc să ude planta de sus. Deși acest gst pare inofensiv, în realitate face destul de mult rău plantei:
Apa care stagnează pe boboci în căldură excesivă provoacă putrezirea prematură a acestora.
Umiditatea pe frunze favorizează apariția fungilor (precum făinarea sau pata neagră).
Bobocii uzi și expuși apoi soarelui intens pot fi arsți, lăsând petalele deformate sau maronii înainte să înflorească.
Soluția corectă este udarea la rădăcină, direct în jurul bazei plantei. Pentru un plus de eficiență, se pot folosi sisteme de picurare sau furtunuri de tip „soaker”, care eliberează apă lent și controlat.