Grapini, despre accident din Muntenegru: Responsabilitatea este a firmei de transport

Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, a declarat pentru România TV că în teribilul accident de autocar ce a avut loc în Muntenegru, responsabilitatea este a firmei de transport. Potrivit informaţiilor preliminarii ale anchetei deschise, firma de turism a încheiat un contract cu firma transportatoare, stipulându-se că orice vătămare sau deces al turiştilor intră în responsabilitatea comaniei Gregory Tour.

25 iun. 2013, 13:24
Grapini, despre accident din Muntenegru: Responsabilitatea este a firmei de transport

Cel mai important era să văd contractul între prestator şi beneficiar, prestatorul fiind Gregory şi beneficiarul Mareea. Contractul, la capitolul 4.1, Obligaţiile Prestatorului, din ceea ce citesc, este clar că toată sarcina privind siguranţa rutieră a transportului, măsuri de remediere a defecţiunii apărute pe parcurs, de siguranţa si de calitatea şoferilor, pregătirea şoferilor, toate pagubele produse în legătură cu acest contract, vătămări corporale, decese ale pasagerilor sau pagube produse bunurilor cad în sarcina prestatorului„, a declarat ministrul IMM-urilor, Maria Grapini.

Citeşte şi Mareea: Am fost informaţi de accident duminică la ora 19.00, am comunicat MAE datele turiştilor

Cu toate că ancheta nu este finalizată, ministrul consideră că firma transportatoare este responsabilă, toate detaliile fiind stabilite în contractul semnat între cele două companii. Mai mult, fiecare pasager din cei 47 a semnat un contract individual, angajaţii ministerului urmând să verifice toate actele respective de la cele două firme implicate, Gregory Tour şi Mareea.

Firma transportatoare Gregory este responsabilă de tot ce s-a întâmplat acolo. Ne-am dus şi la Greogry în control. Fiecare dintre cei 47 a avut un contract individual cu firma de turism. Era important să vedem contractul dintre firma organizatoare şi firma care a efectuat transportul. Din nefericire pentru Gregory, responsabilitatea este exclusivă. Culmea că acest contract este emis chiar de Gregory, practic el şi-a pus toate aceste puncte la capitolul responsabilitate şi era normal ca transportatorul să răspundă„, a adăugat ministrul.

Citeşte şi Parchetul General se sesizează din oficiu în cazul accidentului din Muntenegru

Mai mult, compania Mareea nu avea nicio obligaţie faţă de turişti, doar să îi anunţe cu privire la lucrurile pe care au sau nu au voie să le facă în autocar. Mai mult, firma de turism trebuie să le ofere călătorilor un ghid turistic şi să le întocmească asigurări medicale.