Grecia a întrecut Germania la creşteri bursiere în ultimele 12 luni.

Argentina are bursa cu cea mai mare creştere a randamentului exprimat de indicele său bursier (18,1%) pe ultimele 365 de zile (înnunărate până în 26 ianuarie) potrivit raportului casei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group. Rusia şi Ungaria sunt pe podium. Până la poziţia a noua, unde este bursa din Frankfurt (cu +10,9%), înaintea acesteia mai sunt Grtecia, Austria, Peru, Btazilia şi Turcia. Unde este România?

28 ian. 2012, 08:12

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se află pe un foarte onorabil loc 16 (cu +7,9%) în clasamentul de 78 de pieţe al brokerilor de la Bespoke Investment Group. Bursa din România a întrecut pieţe mari, dar devenite foarte fragile şi riscante ca urmare a crizei datoriilor, precum Italia şi Franţa.

 

Trebuie precizat că astfel de clasamente se fac după performanţa indicelui bursier care este oficial declarat reprezentativ pentru acea bursă. Este o statistică a creşterii indicelui respectiv, nu şi a condiţiilor în care ar putea fi obţinut acel randament.

 

Bursele mici, cum este şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt de obicei puţin lichide (se găsesc greu acţiunile pe care ţi le doreşti atunci când ţi le doreşti, iar când vrei să le vinzi, nu este aglomeraţie la cumpărare).

 

Pe de altă parte, clasamentul realizat de Bespoke Investment Group beneficiază de creşterile semnificative din această lună, determinate de speranţele că reţeta de ieşire din criza datoriilor se va dovedi reuşită. Indicele BET, cel oficial al BVB, pierdea 17,8% în tot anul trecut, deci cu numai 26 de zile înainte de realizarea clasamentului.

 

Performanţa Greciei este explicabilă şi revenirea generală a burselor de la începutul anului, dar şi prin căderea profundă pe care a suferit-o în urma declanşării crizei datoriilor. După o cădere atât de mare şi recuperarea pare spectaculoasă. Cotaţiile de la Atena au recuperat, dar asta nu schimbă gradul de risc mare al investiţiilor în acţiunile din Grecia.

 

Pe de altă parte, cu excepţia Austriei, toate celelalte ţări fac parte din categoria economiilor emergente, în curs de dezvoltare, care de obicei oferă randamente mari pentru investiţii.

 

Totodată, Austria şi, atunci când îi vine rândul, Germania sunt în frunte pentru că au început să funcţioneze ca ţinte de refugiu (safe haven), unde investiţiile sunt mai sigure ca pe alte pieţe.

 

Clsamentul diin tabelul alăturat oferă ocazia unui bun exerciţiu „studenţesc“ de explicare a ierarhiilor.