Grecia anunţă că până cel târziu la 15 martie va putea găzdui peste 37.000 de migranţi în centre

Grecia își va îndeplini în termen de o săptămână angajamentul de a găzdui peste 30.000 de migranți și refugiați, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului, în contextul în care liderii din UE și din Turcia se întâlnesc luni într-o nouă tentativă de a limita afluxul de migranți pe continent, relatează Reuters.

07 mart. 2016, 10:58
Grecia anunţă că până cel târziu la 15 martie va putea găzdui peste 37.000 de migranţi în centre

Grecia a fost principalul punct de intrare pentru peste un milion de persoane care au traversat în Europa din Turcia, părăsind Orientul Mijlociu și nu numai din cauza conflictelor și provocând cea mai mare criză a refugiaților de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

În cadrul unui plan UE asupra căruia s-a convenit anul trecut, Grecia s-a angajat să deschidă centre de primire pentru găzduirea a 30.000 de refugiați până la finalul lui 2015, în condițiile în care ONU urma să asigure alte 20.000 de locuri.

Statele UE au luat decizia: Ruta balcanică folosită de imigranţii clandestini se închide

Uniunea Europeană a dat termen până în mai Greciei să remedieze modul în care gestionează migrația ilegală, în caz contrar riscând suspendarea din spațiul Schengen pe o perioadă de până la doi ani.

‘Până la 13 sau 15 martie cel târziu, adică săptămâna viitoare, Grecia își va îndeplini promisiunile privind capacitatea centrelor de primire’, a declarat purtătorul de cuvânt Georgios Kyritsis pentru postul de televiziune elen Skai.

‘Vom avea o capacitate de cel puțin 37.400 de persoane la 15 martie, față de 30.000 cât am promis’, a adăugat el.

Conform sursei citate, Grecia va utiliza clădiri și tabere existente pentru a găzdui încă 17.400 de persoane până săptămâna viitoare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în cadrul unui interviu făcut public sâmbătă că Grecia trebuie să-și respecte urgent promisiunea de a asigura adăpost pentru până la 50.000 de refugiați și că ar trebui să primească ajutor din partea UE pentru a îndeplini acest angajament.