Grecia deschide O MIE de sucursale bancare, dar numai pentru plata pensiilor. Suma retragerilor e limitată

Grecia va redeschide, miercuri, o mie de sucursale bancare, pentru a-i mulțumi pe pensionarii care nu folosesc cardurile, a anunțat, marți, Ministerul de Finanțe de la Atena. 

30 iun. 2015, 08:24
Grecia deschide O MIE de sucursale bancare, dar numai pentru plata pensiilor. Suma retragerilor e limitată

Sucursalele vor fi deschise până la sfârșitul săptămânii, iar pensionarii vor putea retrage până la 120 de euro. Ministerul de Finanțe a dat asigurări că depozitele bancare sunt în siguranță.

Băncile grecești vor fi închise pe întreaga perioadă a acestei săptămâni în avanpremiera referendumului din 5 iulie, în condițiile în care autoritățile de la Atena au impus restricții asupra mișcărilor de capital pentru a evita intrarea în colaps a sistemului bancar elen pe fondul retragerilor masive de depozite, potrivit Agerpres.

Anterior, Reuters a informat că Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei vizând majorarea cu șase miliarde de euro a plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, dar cu toate acestea a promis că va menține deschisă această linie până la referendumul din 5 iulie.

Citeşte şi Criza din Grecia: Oferta de ultim moment făcută de preşedintele Comisiei Europene

BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.